Evenimentul Zilei > International > ANUNȚ! ONU își reevaluează prezența militară în Cipru după eșecul negocierilor de reunificare
ANUNȚ! ONU își reevaluează prezența militară în Cipru după eșecul negocierilor de reunificare

ANUNȚ! ONU își reevaluează prezența militară în Cipru după eșecul negocierilor de reunificare

Consiliul de Securitate al ONU a convenit să prelungească mandatul misiunii ONU în Cipru pentru şase luni, de la 1 august, iar şefa misiunii de menţinere a păcii, Elizabeth Spehar, a spus că Națiunile Unite își vor reevalua prezența în insulă după eșecul negocierilor.

Misiunea va fi revizuită ca parte a unei evaluări a eficacităţii forţelor ONU de menţinere a păcii, a explicat Spehar jurnaliștilor.

Discuţiile de reunificare au avut loc sub egida secretarului general al ONU, Antonio Guterres, între liderii ciprioţilor turci şi ciprioţilor greci şi s-au încheiat fără un acord pe 7 iulie, iar speranţele că acest conflict vechi de 40 de ani ar putea fi soluţionat au fost risipite.

Unul dintre principalele puncte de dezacord a fost insistenţa Turciei de a-şi menţine forţa de ocupaţie de 35.000 de militari în partea turcă pentru încă 15 ani. Partea greacă insistă că o ţară a UE nu are nevoie de trupe străine ca o garanţie a securităţii.