Evenimentul Zilei > International > ONU cere pedepse pentru crimele regimului COMUNIST nord coreean
ONU cere pedepse pentru crimele regimului COMUNIST nord coreean

ONU cere pedepse pentru crimele regimului COMUNIST nord coreean

Phenianul comite crime contra umanităţii la o scară nemaiîntâlnită în lumea modernă, avertizează un raport al Naţiunile Unite.

Raportul, care are 400 de pagini şi se bazează pe o investigaţie a raportorilor Naţiunilor Unite timp de un an de zile, a fost făcut public ieri. Experţii ONU au avut o serie de audieri publice, fără precedent, în patru oraşe ale lumii (Londra, Seul, Washington şi Tokyo), cu nordcoreeni care au fugit din ţară şi care au depus mărturie despre atrocităţile incredibile ale liderilor de la Phenian. Printre acestea se numără informaţii despre lagăre de muncă secrete, înformetare intenţionată, tortură, agresiuni sexuale şi sclavie.
Kim Jong-un ar putea fi judecat la Haga
Preşedintele comisiei de anchetă i-a scris personal liderului Coreei de Nord, Kim Jong-un, pentru a-l avertiza că ar putea fi inculpat de un tribunal internaţional, precum cel de la Haga, pentru că, în calitate de comandant suprem al armatei şi şef al statului, poartă personal responsabilitatea acestor încălcări ale drepturilor omului. Audierea celor 240 de martori, care au dezertat din Coreea de Nord, a adus dezvăluiri inimaginabile despre femei obligate să-şi înece propriul copil, pentru că se presupunea că bebeluşul avea tată chinez.
De asemenea, oficialii ONU vorbesc despre copii închişi şi înfometaţi încă de la naştere, familii torturate pentru că au urmărit un serial străin la televizor. Este vorba despre o politică naţională de control al populaţiei prin intermediul terorii, avertizează sursa citată. "Acestea sunt componente esenţiale ale unui sistem politic departe de idealurile pentru care susţine că a fost creat. Gravitatea, scara şi natura acestor încălcări arată un stat care nu are niciun echivalent în lumea contemporană", arată sursa citată.
Nord-coreenii resping acuzaţiile
Ca răspuns la aceste dezvăluiri, Coreea de Nord a dat publicităţii un comunicat de presă de două pagini, prin intermediul misiunii sale diplomatice de la Geneva, în care respinge "categoric şi total" datele cuprins în raport. "Republica Populară Democrată Coreeană subliniază încă o dată că încălcările drepturilor omului menţionate în aşa-zisul raport nu există în ţara noastră", precizează declaraţia. Dezertorii povestesc despre zeci de mii de deţinuţi politici închişi în tabere de muncă, iar populaţia este împărţită în termeni referitori la loialitatea faţă de regim. Civilii sunt supravegheaţi permanent de către vecini, toată lumea fiind încurajată să-i denunţe pe cei apropiaţi.
China s-a opus ieri încercării de deferire a Coreei de Nord la Curtea Penală Internaţională de la Haga, chemând la dialog cu regimul de la Phenian.
"Este prima oară când ONU, ca instituţie, susţine că se comit crime contra umanităţii faţă de poporul nord-coreean".
JARED GENSER, activist

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: