„Această anexare este este ilegală. Punct final”, a declarat Michelle Bachelet, Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, despre planul israelian de a anexa Cisiordania.

„Îndemn stastul Israel să-i asculte pe propriii foști înalți funcționari și generali, precum și numeroasele voci din întreaga lume, avertizându-l să nu continue pe această cale periculoasă”, a adăugat ea.

„Orice anexare, fie că este vorba de 30% din Cisiordania sau 5%”, este „ilegală”, a lansat Michelle Bachelet.

Menționând faptul că  „undele de șoc ale anexării vor dura zeci de ani și vor fi extrem de nocive pentru Israel, precum și pentru palestinieni”, înaltul oficial al ONU subliniază că mai este timp pentru a se reveni asupra acestei decizii.

De miercuri, 1 iulie, dată la care statul evreu a stabilit-o pentru începerea anexării, țara trebuie să-și definească strategia de implementare a planului american.

La 28 ianuarie, președintele Donald Trump, împreună cu premierul israelian, Benjamin Netanyahu, și-au dezvăluit planul de soluționare a conflictului israeliano-palestinian bazat pe situația din teren și nu, așa cum s-a întâmplat până acum, bazat pe dreptul internațional și pe rezoluțiile Organizației Națiunilor Unite.

Planul prevede crearea unui stat palestinian pe un teritoriu mic decât cel actual, și fragmentat, și anexarea de către Israel a coloniilor evreiești din Valea Iordanului în Cisiordania ocupată.

„Consecințele precise ale anexării nu pot fi prezise, ​​dar ele riscă să fie complet dezastruoase pentru palestinieni, pentru Israel și pentru regiune în ansamblul ei”, a declarat Michelle Bachelet, subliniind că secretarul general al ONU a cerut guvernului israelian să renunțe la planurile sale.

Anexarea  „va dăuna grav perspectivei unei soluții cu două state, va reduce posibilitatea reluării negocierilor și va perpetua încălcările grave ale drepturilor omului și ale dreptului umanitar internațional la care asistăm astăzi”, a continuat Michelle Bachelet.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE