Participanţii la masa rotundă despre autonomie, formată la iniţiativa lui Katalin Szili, însărcinatul premierului ungar pentru activitatea de mediere, au început negocierile despre un document de lucru care conţine 12 puncte.

Aşa cum se precizează în declaraţia comună, transmisă agenţiei ungare de presă MTI, odată cu formarea noului sistem de instituţii a Uniunii Europene se va iniţia şi se va sprijini adoptarea celor cinci principii cu privire la comunităţile naţionale autohtone, formulate de către Ferenc Kalmár şi Katalin Szili, informează flux24.ro.

Liderii organizaţiilor politice şi-au reafirmat, totodată, angajamentul faţă de obiectivele stabilite în acordul de cooperare semnat la 8 ianuarie 2018. Participanţii la masa rotundă au declarat că susţin în unanimitate iniţiativa cetăţenească a Consiliului Naţional Secuiesc şi roagă toţi cetăţenii europeni să semneze documentul, că sprijină iniţiativele care servesc reconcilierii româno-maghiare şi că aduc un omagiu înaintea celei de-a 30-a aniversări a evenimentelor din 1989, de la Timişoara.

Declaraţia a fost semnată de vicepreşedintele executiv UDMR, István Székely, de preşedintele executiv al Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), Tibor T. Toró, de deputatul József Kulcsár Terza, reprezentând Partidul Civic Maghiar (PCM), din partea Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania (CNMT) Zoltán Zakariás, respectiv preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc (CNS), Balázs Izsák.