Evenimentul Zilei > Sport > Omul care „l-a curățat” pe Mircea Lucescu a ajuns pastor și luptă pentru creștinii prigoniți de musulmani
Omul care „l-a curățat” pe Mircea Lucescu a ajuns pastor și luptă pentru creștinii prigoniți de musulmani

Omul care „l-a curățat” pe Mircea Lucescu a ajuns pastor și luptă pentru creștinii prigoniți de musulmani

Taribo West, omul care i-a scos peri albi lui Mircea Lucescu, după ce l-a sfidat la Inter Milano, luptă pentru drepturile creștinilor nigerieni

Taribo West (45 de ani), unul dintre cei mai cunoscuți fotbaliști din istoria Nigeriei, s-a întors în țara natală după retragerea din fotbal, produsă în 2007, și a început să ducă o luptă pe două fronturi: social și sportiv.

Omul care s-a remarcat datorită coafurii excentrice, a devenit pastor și Supraveghetorul General al Bisericilor Taribo West, pe care le-a fondat pentru a-i ajuta pe creștinii nigerieni, oprimați de radicalii islamiști. Folosind resurse financiare proprii, dar și bani oferiți de diverse organizații caritabile, congregația fostului fotbalist oferă adăpost, mâncare și educație pentru cei aflați în suferință.

Doar anul trecut, în Nigeria, au fost uciși 1.000 de creștini, în urma comiterii mai multor atentate, într-o țară majoritar musulmană.

În acest timp, Taribo West luptă pentru asanarea fotbalului autohton, măcinat de interese obscure și corupție, fiind un opozant al Federației de la Lagos.

West a fost un fotbalist care a atins vârful carierei în perioada în care a jucat la Inter Milano (1997 – 1999) și AC Milan (2000 – 2001). La prima echipă, nigerianul a colaborat și cu Mircea Lucescu. Tehnicianul român, aflat și el la cel mai înalt nivel, i-a pregătit pe „nerazzuri” în sezonul 1998 – 1999, dar n-a rezistat prea mult la gruparea finanțată la acea vreme de magnatul Massimo Moratti. „Il Luce” a avut de administrat un vestiar greu, în care intrau Roberto Baggio, brazilianul Ronaldo, Javier Zanetti, Gianluca Pagliuca, Youri Djorkaeff, Ivan Zamorano, Diego Simeone sau Andrea Pirlo.

Lucescu a avut mari probleme cu doi jucători care nu avea greutatea celor amintiți mai sus: nigerianul Taribo West și portughezul Paulo Sousa. Despre cei doi, presa italiană a scris la vremea respectivă că l-au sabotat cât au putut pe român, care a și fost demis după un eșec la Sampdoria, scor 0-4. În urmă cu câțiva ani, Lucescu spunea despre West că era un jucător fără calități.

„West nu era un jucător important pentru mine, nu ne-am înțeles bine și nu l-am mai folosit, după ce a aruncat tricoul pe jos într-un meci de campionat cu Vicenza, când a fost schimbat. Avea o coordonare atât de slabă încât cădea pe jos la antrenamente și râdeam toți de el.

După aceea a ajuns la AC Milan, nu înteleg cum s-a întâmplat asta. Am văzut că ar fi fost cu 12 ani mai în vârstă decât spuneau actele, dar nu îmi dau seama cum nu au putut controalele medicale să descopere acest lucru mai devreme”, afirma „Il Luce” despre fundașul nigerian.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE