Evenimentul Zilei > International > OMS afirmă că virusul SARS-CoV-2 a fost, probabil, transmis de la lilieci la oameni, prin intermediul unui alt animal
OMS afirmă că virusul SARS-CoV-2 a fost, probabil, transmis de la lilieci la oameni, prin intermediul unui alt animal

OMS afirmă că virusul SARS-CoV-2 a fost, probabil, transmis de la lilieci la oameni, prin intermediul unui alt animal

REUTERS (29 martie) - Un studiu comun efectuat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi China, cu privire la originile COVID-19, relevă că virusul a fost, probabil, transmis de la lilieci la oameni prin intermediul unui alt animal, iar cauza referitoare la scăparea din labortator a virusului este "extrem de improbabilă", a transmis, luni agenţia de presă Associated Press.

Concluziile studiului, preluate de AP, coincid cu declaraţiile din trecut ale oficialilor OMS, făcute după vizita în China în perioada ianuarie-februarie.

Multe întrebări rămân fără răspuns, iar echipa de anchetatori a propus aprofundarea cercetărilor în toate direcţiile, cu excepţia ipotezei privind scăparea virusului din laborator, potrivit Associated Press, care citează o copie a proiectului de raport în posesia căreia a intrat.

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a recunoscut că a primit raportul de la experţii independenţi, însă a refuzat să ofere detalii, afirmând, în cadrul unui briefing la Geneva, următoarele:

„Toate ipotezele sunt pe masă şi justifică desfăşurarea unor studii complete şi suplimentare”.

Raportul de 400 de pagini, elaborat de echipa care a realizat o misiune în oraşul central chinez Wuhan, unde a fost identificat pentru prima dată noul coronavirus, la sfârşitul anului 2019, urmează să fie publicat marţi, după ce diplomaţi din cele 194 de state membre ale OMS vor fi informaţi în legătură cu concluziile acestuia, a declarat Tedros.

Ministrul german pentru dezvoltare internaţională, Gerd Mueller, a declarat, după discuţiile cu Tedros, că salută cooperarea Chinei în cadrul acestei anchete.

Statele Unite se aşteaptă ca investigaţia coordonată de OMS să necesite studierea suplimentară a virusului SARS-CoV-2, inclusiv, probabil, prin o nouă vizită în China, a declarat, săptămâna trecută, un oficial american de rang înalt, care şi-a exprimat speranţa că raportul se va „baza pe ştiinţă”. (REUTERS – 29 martie, ora 16:06)/mbrotacel/czaharia