Evenimentul Zilei > Justitie > Omar Hayssam își reia periplul prin instanțe. Cel mai cunoscut terorist al țării a primit într-un dosar o amânare-record
Omar Hayssam își reia periplul prin instanțe. Cel mai cunoscut terorist al țării a primit într-un dosar o amânare-record

Omar Hayssam își reia periplul prin instanțe. Cel mai cunoscut terorist al țării a primit într-un dosar o amânare-record

Sirianul Omar Hayssam – care ispășește o condamnare de 20 de ani de închisoare pentru terorism – a primit o amânare record, luni, la Înalta Curte de Casație și Justiție, unde se judecă o contestație la executare depusă de omul de afaceri la decizia condamnare. Magistrații au amânat cauza pentru 17 septembrie 2019.

Cel mai cunoscut terorist al țării mai are pe rolul ICCJ un proces, astăzi, în care a chemat în judecată în Contencios administrativ Consiliul Superior al Magistraturii și Inspecția Judiciară.

Omar Hayssam – adus în ţară în 2013 la şapte ani de la fuga sa din România – a  fost condamnat definitiv, în lipsă, în trei dosare, la 20 de ani, 16 ani şi, respectiv, trei ani, pentru răpirea celor trei jurnalişti, înşelăciune în cazul „Volvo” şi fraude în cauza „Foresta Nehoiu”.

Sirianul a fost trimis în judecată în 14 octombrie 2005 şi condamnat definitiv, în lipsă, în 20 februarie 2008, la 20 de ani de închisoare pentru implicarea în răpirea jurnaliştilor Marie Jeanne Ion, Sorin Mişcoci şi Ovidiu Ohanesian, în martie 2005, la Bagdad.

În noiembrie 2012, instanţa supremă l-a condamnat definitiv pe Omar Hayssam la 16 ani de închisoare în dosarul „Volvo”, în care a fost acuzat că a înşelat patru firme cu 1,6 milioane de euro, de la care a luat în leasing mai multe utilaje, trimise în Siria şi Egipt la firmele controlate de el.

În dosarul „Foresta Nehoiu”, Omar Hayssam a fost condamnat definitiv de către instanţa supremă, în iunie 2010, la trei ani de închisoare, după ce instanţele inferioare dispuseseră achitarea lui şi a celorlalţi inculpaţi.