Olena Zelenska, după doi ani de război. Coșmarurile care o urmăresc

Olena Zelenska, după doi ani de război. Coșmarurile care o urmăresc Sursa foto: Instagram / Olena Zelenska

În fața războiului declanșat de Putin în februarie 2022, Olena Zelenska a devenit involuntar un simbol puternic al speranței pentru ucrainenii afectați. Cu toate că este percepută de mulți drept puternică, prima doamnă a Ucrainei recunoaște că și ea a simțit aceleași anxietăți și vulnerabilități ca și mulți alții.

Zelenska a dezvăluit într-un interviu pentru The Telegraph că a fost aproape de epuizare psihică din cauza eforturilor de a gestiona amploarea războiului lui Vladimir Putin, în timp ce încerca să fie un simbol de curaj pentru țara ei și pentru copiii săi.

Olena Zelenska și lupta de a face față războiului Rusiei

„Sunt momente în care simt că sunt aproape de epuizare psihologică și înțeleg că am nevoie de odihnă”, a declarat prima doamnă a Ucrainei în interviu.

Mai mult, de la începerea războiului, cei doi soți au fost separați. În timp ce Volodimir Zelenski stă aproape tot timpul în biroul său, Olena Zelenska își petrece timpul împreună cu cei doi copii, într-o locație confidențială.

Ne puteți urmări și pe Google News

Fiind singură, prima doamnă a dezvăluit că existau nopți în care se trezea și nu mai putea să adoarmă de frică. Chiar dacă copiii săi îi erau aproape, ea nu a putut să se exteriorizeze în fața lor așa.

Soții Zelenski

Soții Zelenski. Sursa foto: Arhiva EVZ

„Au fost cele mai îngrozitoare momente și este bine că s-a întâmplat noaptea, pentru că niciunul dintre copiii mei nu a văzut-o, deoarece trebuie să fiu mereu o sursă de încredere pentru ei.

Copiii își admiră întotdeauna părinții și trebuie să știe că totul va fi bine”, a recunoscut Olena Zelenska.

Prima doamnă a Ucrainei speră la o victorie cât mai repede

Olena Zelenska mai spune că acum pune mare preț pe sănătatea mintală și, pentur a face față, și-a permis ca atunci când situația devină insuportabilă să poată plânge și descărca.

„Sper să trăiesc până în momentul victoriei într-o stare de sănătate mintală și să ajungem acolo nu atât de epuizați încât să nu ne putem bucura de ea.

Încerc să nu mă gândesc la frică, bineînțeles, cu toții, într-un fel, am supraviețuit celor mai mari temeri ale noastre în prima lună după invazie. Trebuia să ne împăcăm cu această idee în cap, cu coșmarul greu de imaginat pentru o persoană modernă.

Încerci să nu te gândești la cele mai îngrozitoare lucruri, pentru că a te gândi la ele nu te ajută”, a mai precizat Olena Zelenska.

Război în Ucraina

Război Ucraina. Sursa foto: Facebook

Aceasta a mai dezvăluit că încearcă să nu mai citească știrile negative înainte de culcare, iar o tactică bună pentru a ieși din starea de epuizare psihică este să facă ceva fizic, cum ar fi o listă cu lucruri care o calmează, după care le pune în practică.

„Aceasta este o rețetă pentru multe femei pe care le cunosc în lume pentru a se calma, dacă nu știi ce să faci, du-te și spală-te pe cap. În timp ce faci ceva, nu stai degeaba și te sperii, ci faci ceva util în acest moment”, a mai declarat Olena Zelenska pentru The Telegraph.