Descoperirea băuturii din Rusia, la bordul unei nave de marfă sub pavilion chinez, a fost anunțată în ajunul summitului dintre liderul nord-coreean Kim Jong Un și președintele american Donald Trump, la Hanoi. Ziarul olandez AD susține că vodca ar fi destinată liderului Kim și comandanților armatei nord coreene. Agenția vamală olandeză a postat articolul pe Tweeter, dar nu a confirmat dacă destinatarul este sau nu Kim.
"Este o situație incredibilă – ceva ce apare numai într-o carte polițistă", a declarat purtătorul de cuvânt al agenției vamale, domnul Roul Velleman. Sticlele cu băutura de lux au fost găsite vineri într-un container cu 3.000 de cutii, încărcat în Hamburg pe vasul Nebula, deținută de compania Cosco din China.
"Sursele noastre ne-au indicat că există în port un container cu destinația Coreea de Nord. Informația a fost un motiv suficient de bun pentru ca să acționăm", a declarat Velleman. Descoperirea containerului s-a dovedit dificilă, pentru că acesta a fost ascuns sub un fuselaj de aeronavă care a trebuit să fie ridicat cu macaraua. ”Nu a fost ușor”, a mai spus domnul Velleman.
Imediat după aceea, agenții au găsit exact ceea ce căutau. "Este vorba de votcă de lux, care urma să ajungă în Coreea de Nord. Nu putem confirma că destinatarul final este Kim Jong Un", a menționat domnul Velleman. "
Autoritățile de la Phenian sunt supuse sancțiunilor ONU ca urmare a programelor sale nucleare și de dezvoltare a rachetelor balistice. Coreea de Nord solicită o relaxare a sancțiunilor după întreruperea testelor sale nucleare și cu rachete, începând un proces de dezgheț și creștere a încrederii față de Statele Unite. În acest sens, liderul Kim urmează să aibă o a doua întrevedere cu președintele Trump.
Sigrid Kaag, Ministrul olandez al Comerțului Exterior, a declarat pentru ziarul AD că a ordonat confiscarea băuturilor alcoolice deoarece "importul bunurilor de lux este, de asemenea, interzis" ca urmare a sancțiunilor impuse de ONU. "Prin urmare, este absolut justificat faptul că vameșii au ridicat acel container".