La sfârșitul verii trecute, platforma de foraj Arkticheskaya a săpat un puț în zona de licență din Skuratovskoye, în apropiere de coastele peninsulei Yamal.

Gazprom a confirmat acum că o „descoperire importantă” a fost făcută: un zăcământ de peste 200 de miliarde de metri cubi de gaz natural, pe care compania l-a denumit „75 de ani de victorie”, dedicându-l victoriei URSS asupra Germaniei naziste în cel de-al doilea Război Mondial. Cu care Germanie, la ora actuală, Gazprom face înfloritoare afaceri.

Anunțul celei mai mari companii producătoare de gaz natural din lume a fost făcut cu o zi înainte de festivitățile (modeste anul acesta) dedicate Zilei Victoriei în Rusia (9 mai).

Este al doilea an consecutiv când platforma Arkticheskaya a fost remorcată din Murmansk în îndepărtata și înghețata Mare Kara pentru operațiuni.

Platforma este deținută și exploatată de filiala Gazprom Flot în Marea Kara, până la sfârșitul lunii octombrie. Platforma a fost însoțită de mai multe nave de sprijin norvegiene, scrie Barents Observer.

În cursul ultimilor ani, Gazprom a efectuat mai multe operațiuni de foraj în Marea Kara.

În 2018, Arkticheskaya a forat în câmpul Nyarmeyskoye, o operațiune în urma căreia rușii au dat de un zăcământ de 120,8 miliarde de metri cubi de gaz.

În același an, platforma chineză Nan Hai Ba Hao a descoperit 390, 2 miliarde de metri cubi de gaz în câmpul vecin, Rusanvoskoye. Descoperirea a fost apoi numită câmpul „V.A. Dinkov” , după numele unui fost ministru sovietic al energiei.