Evenimentul Zilei > International > Ofiţerul estonian, reţinut în Rusia pentru spionaj, condamnat la 15 ani de închisoare
Ofiţerul estonian, reţinut în Rusia pentru spionaj, condamnat la 15 ani de închisoare

Ofiţerul estonian, reţinut în Rusia pentru spionaj, condamnat la 15 ani de închisoare

Ofiţerul estonian, reţinut de serviciile speciale ruse în septembrie anul trecut şi inculpat ulterior pentru spionaj, a fost condamnat la 15 ani de închisoare pe teritoriul Rusiei.

Sentinţa în cazul lui Eston Kohver a fost dată miercuri de un tribunal din regiunea Pskov, situată în apropiere de graniţa cu Estonia. Tot în această regiune ar fi reţinut presupusul agent estonian, informează newsru.com, preluat de Agerpres. 

Serviciul Federal de Securitate rus (FSB) a anunţat la 5 septembrie anul trecut arestarea lui Kohver în regiunea Pskov. Acesta încerca să deruleze o operaţiune de culegere de informaţii secrete. 

FSB indica la acea dată că asupra lui au fost găsite un pistol, muniţie, 5.000 de euro şi "echipament special pentru înregistrări ilegale". De asemenea,  acesta avea în posesia sa "materiale destinate unei misiuni de spionaj". 

Parchetul estonian a anunţat în schimb că Eston Kohver a fost "capturat de necunoscuţi veniţi din Rusia, în timp ce el era de serviciu pe teritoriul estonian" şi a fost "răpit, sub ameninţarea armei". 

Comunitatea internaţională a cerut eliberarea ofiţerului estonian şi a acuzat Rusia de încălcarea legilor internaţionale şi a principiului inviolabilităţii frontierelor. 

Parlamentul European a declarat în luna martie că Eston Kohver face obiectul unei 'răpiri', prin 'încălcarea dreptului internaţional', şi denunţa reţinerea lui 'ilegală' în Rusia.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: