Oficialii FMI văd viitorul României în culori deschise

Oficialii FMI văd viitorul României în culori deschise

După ce boardul Fondului Monetar Internaţional (FMI) a aprobat, la finele săptămânii trecute, cererea României de a încheia un nou acord, de tip preventiv, Jeffrey Franks, şeful misiunii Fondului în România, s-a declarat optimist în legătură cu viitorul ţării noastre.

Potrivit oficialului, economia românească va creşte de la un trimestru la altul, iar România va ieşi din recesiune chiar în această lună. De altfel, aceasta este şi previziunea oficială a guvernului.

"Există întotdeauna un grad de incertitudine şi nu ştiu exact care va fi cifra de la sfârşitul primului trimestru, dar cred că indicatorii privind economia României sunt aproape universal pozitivi. Există şi unele excepţii, dar dacă ne uităm la producţia industrială, creşterea este foarte robustă, iar evoluţia exporturilor, foarte pozitivă. Chiar şi cele negative, precum vânzările din retail, sunt mai puţin negative decât erau, iar indicatori precum încrederea consumatorului s-au îmbunătăţit", a declarat Jeffrey Franks, citat de Agerpres.

Noul acord de tip preventiv va fi încheiat pentru doi ani, pentru o sumă de 3,6 miliarde de euro. Deşi autorităţile române au afirmat că nu vor utiliza aceşti bani, vineri, ministrul finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, a spus că este posibil să fie cheltuiţi bani din viitorul acord în cazul în care situaţia din statele europene se va înrăutăţi, ceea ce va afecta automat România.

Ne puteți urmări și pe Google News

Mihai Tănăsescu, reprezentantul ţării noastre la FMI, a precizat că noul acord cu Fondul stabileşte ţinte în domenii precum energia, sănătatea şi transporturile. Obiectivele concrete vor fi stabilite la următoarea vizită a delegaţiei FMI la Bucureşti, programată să înceapă pe 25 aprilie.