Evenimentul Zilei > Social > Oficiali din sănătătate au cerut oprirea temporară a vaccinului J&J. Ce spune teoria conspirației
Oficiali din sănătătate au cerut oprirea temporară a vaccinului J&J. Ce spune teoria conspirației

Oficiali din sănătătate au cerut oprirea temporară a vaccinului J&J. Ce spune teoria conspirației

Cel mai popular link de pe Facebook despre știrile Johnson & Johnson a fost împărtășit de un teoretician al conspirației și auto-descris „analist de știri și artist hip-hop” pe nume An0maly, care crede că pandemia este o acoperire pentru controlul guvernului.

Este vorba și de editorii a patru dintre cele mai populare cinci postări pe Facebook de articole despre vaccinul Johnson & Johnson COVID-19 săptămâna aceasta. Acestea sunt clasate de la 2 la 5 în totalul interacțiunilor, conform datelor din instrumentul de urmărire CrowdTangle.

Totuși, o postare nu provine de la o organizație de știri. Sau un oficial guvernamental. Sau un expert în sănătate publică.

Este un exemplu clar despre ceea ce avertizează experții că ar putea fi un potop de informații false și înșelătoare legate de vaccinul unic.

Când majoritatea americanilor s-au culcat luni seara, știrile despre vaccinările COVID-19 din S.U.A. au fost copleșitor pozitive: numărul mediu de fotografii administrate pe zi a fost cu mult peste 3 milioane, ceea ce a dus la previziuni roz că restricțiile pandemice ar putea ușura în lunile următoare și ar putea reveni o aparență de normalitate.

Vaccin și cheaguri de sânge Johnson & Johnson: Ce trebuie să știți

Dar această poveste s-a schimbat marți după ce oficialii federali din domeniul sănătății au recomandat oprirea temporară a utilizării vaccinului Johnson & Johnson după ce câteva mii de rapoarte despre cheaguri de sânge au apărut printre milioanele care au primit împușcătura.

Mulți medici susțin că acest tip de întârziere ar trebui privită ca un lucru pozitiv pentru siguranța vaccinurilor. Oficialii acordă o atenție deosebită rapoartelor despre efectele secundare și acționează rapid pentru a menține încrederea publicului în efortul de vaccinare.

Dar experții care urmăresc tendințele de pe Internet se pregătesc de ceea ce este mai rău atunci când vine vorba de modul în care aceste știri sunt înțelese și primite de public.

„Aceasta este ceea ce aș numi furtuna perfectă pentru dezinformare”, a spus Jennifer Granston la Zignal Labs, o platformă de informații media, notează npr.org.

Această rețea a intrat în acțiune aproape imediat după anunțarea pauzei de vaccinare.

Dezinformări în legătură cu vaccinul

Robert Kennedy Jr., care este considerat unul dintre cei care lansează cele mai mari dezinformări despre vaccinurile din SUA, a postat știrea către cei 230.000 de adepți ai săi de pe Facebook.

Rizza Islam, un alt promotor proeminent al ezitării vaccinului, în special în comunitatea neagră, a postat pe Twitter teoriile conspirației despre știrile Johnson & Johnson. (Islamul a fost eliminat recent de pe Facebook.)

Chiar și unii parlamentari au folosit știrile pentru a presupune că vaccinurile nu sunt sigure. Un legislator de stat din Pennsylvania, Rep. Rob Kauffman a postat pe cei 13.700 de adepți ai săi de pe Facebook că „nu înțelegem pe deplin aceste vaccinuri”.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.