După atentatele de la Madrid din 2004, UE a hotărât să creeze figura coordonatorului antiterorism. Din 2007, prin numirea făcută de Javier Solana, cel care a preluat însărcinarea este Giles de Kerchove, belgian, de 61 de ani, cu  o viaţă petrecută între Comisia europeană şi guvernul belgian. Chiar dacă a fost mereu trecut cu vederea de către media, chiar după atentatele care au rănit ţări membre ale UE, munca acestei figuri reprezintă un rol de prim rang în lupta împotriva terorismului.

El de fapt trebuie să coordoneze eforturile Consiliului european împotriva acestui flagel, să prezinte recomandări Consiliului şi să definească sectoarele prioritare de acţiune, să monitorizeze de aproape executarea strategiei antiterorism a UE, să se asigure că Uniunea desfăşoară un rol activ în lupta împotriva terorismului şi să îmbunătăţească comunicarea cu ţările terţe tocmai pentru a optimiza această luptă.

După atentatele de la Barcelona şi Cambrils, de Kerchove a fost des menţionat de presa spaniolă, fiindcă s-a simţit nevoia de a aprofunda dinamicile europene în această luptă. Ideea este că în spatele noilor atentate se află o reţea internaţională care trece prin Belgia, Franţa, Spania şi curând Germania, Italia şi Estul Europei. Optimismul e redus, semnale îngrijorătoare sunt tot mai dese.

Potrivit lui Kerchove ''pare evident că ceea ce  s-a întâmplat la Barcelona, se va întâmpla din nou'', fiindcă e imposibil în general să opreşti un tip radicalizat, cu un cuţit şi un patent în mână. Pentru coordonatorul antiterorism al UE, ceea ce trebuie să fie clar este că (a amintit recent şi Jonathan Evans, de la MI-5 britanic), ne aflăm ăn faţa unei probleme generalizate.

De Kerchove a arătat cu degetul şi spre siguranţa cibernetică, titrează Occhi della guera." În viitor, riscul utilizării Internetului nu numai ca propaganda de idei, dar şi ca instrument de război, ar putea să devină relevant, deci politicile comunitare trebuie să tuteleze siguranţa informatică ale siteurilor nucleare, centralelor electrice şi infrastructurilor fundamentale ale ţărilor membre. Fiindcă terorismul islamic, după spusele coordonatorului european, e ceva cu care trebuie să convieţuim mulţi ani, poate 20-30. Şi e necesar să se ducă o politică antiterorism care să anticipeze mişcările unui duşman obscur dar din ce în ce mai radical în inima Europei".