Evenimentul Zilei > Economie > Oficial MFE: România a PIERDUT fonduri europene 2 miliarde de euro pentru TRANSPORTURI
Oficial MFE: România a PIERDUT fonduri europene 2 miliarde de euro pentru TRANSPORTURI

Oficial MFE: România a PIERDUT fonduri europene 2 miliarde de euro pentru TRANSPORTURI

România nu a reușit să absoarbă aproape trei miliarde de euro din exercițiul financiar precedent, din cauza unor proiecte nefinalizate la termen, din care două miliarde de euro pe partea de transport, iar un miliard de euro pe mediu, a declarat, astăzii, Emanoil Radu Dascălu, secretar de stat în Ministerul Fondurilor Europene (MFE).

„Pe partea de transport, sunt circa două miliarde de euro neabsorbite. Pe partea de mediu avem circa un miliard de euro. Deci, vorbim despre trei miliarde de euro care au stat la dispoziția României în perioada 2007 — 2015, deci într-o perioadă de criză a României în care noi nu am absorbit acești bani. Partea curioasă este alta, faptul că se spune că nu au fost proiecte”, a declarat Dascălu, în cadrul conferinței „Mecanisme pentru o piață în dezvoltare”, organizată de Federația Patronatelor Societăților din Construcții (FPSC), transmite Agerpres.

Potrivit acestuia, sunt multe proiecte mari în țară care s-au împotmolit și asta a dus la lipsa absorbției de fonduri europene. 

Oficialul MFE a menționat, totodată, că pe segmentul Infrastructură Mare, care cuprinde infrastructura de transport (rutier, feroviar, naval, aerian), pe partea de mediu (apă, canal, stații de epurare) și pe energie, România are la dispoziție în perioada 2014 – 2020 suma de 11,9 miliarde de euro, din care 9,4 miliarde de euro înseamnă alocarea de la Uniunea Europeană.

Potrivit secretarului de stat, „în perioada aceasta încercăm să analizăm ce s-a întâmplat și să tragem câteva concluzii cât mai rapid pentru a lucra la îmbunătățirea situației”.

Federația Patronatelor Societăților din Construcții (FPSC) organizează, astăzii, conferința cu tema „Mecanisme pentru o piață în dezvoltare”.