Evenimentul Zilei > International > Ofensiva antijihadistă în Yemen s-a soldat cu 800 de terorişti Al-Qaida ucişi
Ofensiva antijihadistă în Yemen s-a soldat cu 800 de terorişti Al-Qaida ucişi

Ofensiva antijihadistă în Yemen s-a soldat cu 800 de terorişti Al-Qaida ucişi

O ofensivă militară lansată în sudul Yemenului împotriva grupării jihadiste Al-Qaida s-a soldat cu peste 800 de suspecţi terorişti ucişi de către coaliția arabă sub comandament saudit care operează în această țară, informează Agerpres.

"Operațiunea s-a soldat (…) cu moartea a peste 800 de membri ai Al-Qaida și a unora dintre liderii lor și fuga altor" jihadiști din grupare, a menționat comandamentul coaliției într-un comunicat publicat de agenția oficială saudită SPA, citat de Agerpres.

Această acţiune militară a urmărit degrevarea oraşelor de sub autoritatea Al-Qaida, mai ales a portului Al Mukalla, “considerat ca un bastion al grupării" şi reinstaurarea controlului guvernului yemenit. 

Forţele yemenite, sprijinite de coaliţia arabă condusă de Riad au eliberat portul Al Mukalla, aflat sub autoritatea Qaida de la începutul lui aprilie 2015.

"Am intrat în centrul orașului (Al Mukalla) și nu am întâmpinat nicio rezistență din partea jihadiștilor din Al-Qaida care s-au retras spre vest", în direcția deșertului din provinciile Hadhramaut și Shabwah, a informat prin telefon acest responsabil aflat la Al Mukalla, citează Agerpres.

Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite sunt principalii pioni care au intervenit militar în Yemen în martie 2015 pentru a sprijini cabinetul președintelui Abd Rabbuh Mansur Hadi în războiul său împotriva rebelilor șiiți houthi, susținuți de Iran.