Evenimentul Zilei > Actualitate > Oceanul Pacific este în fierbere. Rusia desfășoară ample exerciții militare
Oceanul Pacific este în fierbere. Rusia desfășoară ample exerciții militare

Oceanul Pacific este în fierbere. Rusia desfășoară ample exerciții militare

Rusia a început, de joi, 10 iunie, un amplu exercițiu militar în partea centrală a Oceanului Pacific, la care participă o flotă de 40 de nave și aernoave de luptă.

O flotă de 20 de nave militare, nave de sprijin și submarine, susținută de 20 de avioane de luptă vor participa la exerciții de război din Pacific. Informația a fost prezentată de Ministerul Apărării din Rusia prin intermediul unui comunicat de presă.

Conform declarației Ministerului Apărării „forțele combinate ale Flotei Pacificului se deplasează în zona maritimă îndepărtată”, după cum relatează publicația Express.

„În cadrul exercițiului, grupul de luptă aflat la o distanță considerabilă de bază trebuie să gestioneze lupta comună pentru protecția și apărarea comunicațiilor maritime (oceanice), precum și organizarea interacțiunii grupurilor operaționale de nave. Aeronavele vor fi folosite pentru a căuta, depista și urmări submarine și grupări de nave ale inamicului imaginar”, a transmis ministerul rus citat de Anadolu.

Grupurile tactice navale au făcut o deplasare de aproximativ 4.000 km de la bazele navale și s-au desfășurat într-o zonă indicate din Pacific pentru îndeplinirea sarcinilor de instruire.

 O flotă de 20 de avioane de război iau parte la instrucție

În acest exercițiu vor fi implicate aproximativ 20 de aeronave, inclusiv avioane de război anti-submarin cu rază lungă de acțiune Tu-142M3, interceptori MiG-31BM de mare altitudine și alte aeronave ale Forței Aerospatiale a Rusiei.

Exercițiul care a început pe 10 iunie este condus de comandantul Flotei Pacificului, Sergey Avakyants.

Exercițiul militar rus începe la o săptămână după ce Statele Unite au anunțat că vor desfășura exercițiile Agile Dagger 2021, tot în Oceanul Pacific. Scopul acestora este de „a evalua pregătirea în luptă și pentru a testa potențialul forțelor combinate”.

 

Rusia și Belarus pregătesc un exercițiu militar comun

Ministrul rus al apărării, Sergei Shoygu a declarat că exercițiile sunt pregătite în contextul unor manevre comune ale Rusiei și Belarusului, programate pentru septembrie, sub titulatura Zapad-2021. Cele două state organizează exerciții militare comune la fiecare patru ani.

Sergei Shoygu a declarat că aceste exerciții se defășoară în conformitate cu acordurile internaționale.

Acesta vine după ce presa rusă a susținut că țara aproape că a terminat construirea primei sale nave navale, complet echipată cu tehnologie stealth.

În ultimii ani, Rusia a investit puternic în marina sa, parte în urma presiunilor venite din partea președintelui Vladimir Putin de a revigora armata, în contextul sancțiunilor impuse de Occident.