Evenimentul Zilei > Actualitate > Obiceiul la final de an al lui Nicolae Ceaușescu. S-a aflat după 30 de ani
Obiceiul la final de an al lui Nicolae Ceaușescu. S-a aflat după 30 de ani

Obiceiul la final de an al lui Nicolae Ceaușescu. S-a aflat după 30 de ani

Pe vremea comunismului, nimic nu era imposibil pentru Nicolae și Elena Ceaușescu. Orice moft era satisfăcut dictatorilor, mai ales în materie de gastronomie. Unul dintre bucătarii care le-a gătit celor doi soți a dezvăluit preferințele culinare ale foștilor lideri executați în decembrie 1989. 

Cel puțin pe final de an, preparatul preferat al lui Nicolae Ceaușescu era pieptul de pui cu gutui. Teodor Stoleru, fostul bucătar al dictatorului a făcut dezvăluirea la RTV.

„Gutuile, în asociere cu carnea, pică foarte bine organismului. Nicolae Ceaşescu consuma acest minunat praparat toamna, când obişnuia să vină la vânătoare aici, în ţinuturile Moldovei (…) Nicolae Ceauşescu mai prefera pieptul de pui ca la bunica, dar şi sărmăluţele moldoveneşti. Timp de 15 ani i-am făcut mâncare”, a precizat Stoleru.

Nicolae Ceaușescu, fan pui și gogoși

Bucătarul a povestit că la un moment dat, a fost pus în dificultate. Ceaușescu i-a cerut gogoși, însă în cele din urmă, provocarea a fost de bun augur.

„O dată mi-a cerut să fac gogoşi, ceea ce m-a băgat în încurcătură, pentru că nu era meseria mea, era meseria patiserului. Am pus totuşi mâna şi am făcut. Au ieşit un deliciu, au tot mâncat şi au tot cerut. Mă întrebam oare cât mai durează. La final a spus că gogoşi ca la Bacău nu a mâncat în toată ţara românească”, a dezvăluit bucătarul.