Obezii riscă să epuizeze resursele alimentare de pe Terra. Află care este greutatea totală a oamenilor de pe Pământ

Obezii riscă să epuizeze resursele alimentare de pe Terra. Află care este greutatea totală a oamenilor de pe Pământ

Incidenţa obezităţii printre oamenii de pe Terra are un impact negativ la fel de mare asupra mediului şi resurselor naturale ca suprapopularea.

Experţi de la London School of Hygiene and Tropical Medicine au calculat pentru prima oară greutatea totală a populaţiei lumii - 287 de milioane de tone. Mai mult decât atât, conform calculelor lor, 15 milioane de tone revin persoanelor obeze, iar 3,5 milioane de tone - supraponderalilor, potrivit BBC News şi Focus.

Folosind date statistice ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) pe anul 2005, autorii proiectului au calculat că, în medie, un adult cântăreşte 62 kg, dar în SUA acest indice este mai mare cu o treime.

În general, această cifră diferă foarte mult de la o regiune la alta. Dacă în America de Nord, greutatea corporală medie a unui adult este de 80,7 kg, în Asia doar 57,7 kg.

Ne puteți urmări și pe Google News

Conform cercetătorilor britanici, 61% din populaţia lumii trăieşte în Asia, lor însă le revine doar 13% din greutatea totală a locuitorilor de pe Terra. Problema greutăţii priveşte întreaga umanitate, nu doar pe cei care se alimentează greşit

Unul din autorii raportului, profesorul Ian Roberts explică ideea acestui proiect: " Când vorbim de problemele de mediu, imediat ne gândim la numărul în creştere al locuitorilor de pe Pământ, problema nu este însă câte guri trebuie de hrănit, ci excesul de masă corporală al oamenilor. "

În acelaşi timp, Ian Roberts avertizează că problema nu se limitează doar la persoanele obeze. "Atunci când vorbim de obezitate, mulţi au imaginea greşită care îi împarte pe ,,ei,, cei cu o alimentaţie în exces, şi ,,restul,, cei care se alimentează corect. De fapt, este o problemă care priveşte întreaga umanitate, întrucât toţi adăugăm în greutate", mai spune el.

SUA se situează pe primul loc în tabelul de greutate al populaţiei întocmit de experţii britanici. "Dacă populaţia din toate ţările lumii s-ar caracteriza prin acelaşi grad de exces de greutate ca în Statele Unite, aceasta ar echivala cu o creştere de 1 miliard a populaţiei de pe Terra, cu o greutate corporală medie", precizeză profesorul Roberts.

Autoturismele i-au făcut şi pe cei din ţările arabe să ia în greutate Oricât ar părea de surprinzător, printre primele zece ţări cu locuitori suferind de exces de greutate figurează state precum Kuweit, Croaţia, Qatar şi Egipt. Creşterea în greutate în rândul populaţiei din ţările arabe se explică prin influenţa autoturismelor asupra vieţii cotidiene, consideră Ian Roberts. "Oamenii de aici au început să se mişte din ce în ce mai puţin, preferând maşina mersului pe jos", opinează el.

În partea de jos a listei "ţărilor cu locuitori obezi" se află Vietnam, Etiopia şi Eritreea, ultimele două fiind şi state cu un grad îngrijorător de sărăcie. Cu toate acestea, autorii studiului subliniază că nu doar sărăcia poate fi un motiv pentru o greutate corporală normală, dând ca exemplu în acest sens cazul Japoniei, una dintre ţările puternic industrializate din lume. Profesorul Roberts consideră că Japonia oferă exemplul cel mai elocvent că "poţi fi suplu, fără a fi sărac".