Obama, ales cu ovaţii

Obama, ales cu ovaţii

Convenţia Naţională a Partidului Democrat l-a desemnat oficial, prin aplauze, pe senatorul de Illinois drept candidat la preşedinţia USA.

Senatorul de Illinois Barack Obama a fost desemnat oficial, miercuri, candidat al Partidului Democrat la Casa Albă. Obama, în vârstă de 47 de ani, devine astfel primul afro-american care are şanse reale de a fi ales preşedinte al SUA, relevă AFP.

Obama a fost proclamat candidat prin aclamare. Fosta sa rivală din partid, Hillary Clinton, a fost cea care a propus renunţarea la procedura de vot şi desemnarea lui Obama drept candidat prin ovaţii.

Convenţia Democrată a acceptat imediat propunerea. „Cer ca senatorul Obama să fie ales de această Convenţie prin aclamare drept candidat democrat pentru preşedinţia SUA“, a afirmat senatoarea de New York când acest stat a fost chemat să-şi anunţe numărul de voturi pentru desemnarea candidatului. La auzul acestei propuneri, mai mulţi susţinători ai lui Hillary Clinton nu şi-au putut reţine lacrimile, iar emoţia era vizibilă şi printre delegaţii de culoare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Înaintea întreruperii votului, Obama avea 1.549 de voturi, faţă de 341 cât avea Clinton. Senatorul de Illinois avea nevoie de 2.210 voturi pentru a fi ales candidat.   „Este o mare onoare să anunţ că Barack Obama este candidatul Partidului Democrat pentru preşedinţia SUA, prin aclamare“, a declarat Nancy Pelosi, preşedintele Camerei Reprezentanţilor şi preşedinte în exerciţiu al Convenţiei. „Mi s-a cerut să vă informez că senatorul Obama acceptă această nominalizare“, a adăugat aceasta. Sprijinul unui preşedinte

De-abia învestit, Obama s-a bucurat de o susţinere de prim-plan: cea a fostului preşedinte democrat Bill Clinton. Acesta a lăsat deoparte conflictele din alegerile primare şi a făcut uz de influenţa sa pentru a înclina balanţa la Denver în favoarea lui Barack Obama. Opt ani garanţie Primit ca un star rock de către delegaţii democraţi, Clinton l-a omagiat pe Obama, întocmai cum făcuse şi fosta primă-doamnă cu 24 de ore înainte.

Bill Clinton, care rămâne deocamdată ultimul democrat ales preşedinte şi singurul membru al partidului său de la Franklin Roosevelt reales la Casa Albă, nu a ezitat să afirme: „Barack Obama este pregătit să devină preşedintele Statelor Unite“. „Tot ce am învăţat în opt ani de preşedinţie şi tot ce am realizat de atunci în Statele Unite şi în lume m-au convins că Obama este omul potrivit“, a adăugat acesta.   Tunurile, pe republicani

Clinton a lansat şi un atac dur la adresa republicanilor. Recunoscând că John McCain este „un om care a servit eroic ţara şi a suferit teribil în Vietnam“, Clinton a cerut să se trimită rivalilor republicani un mesaj care să răsune în întreaga Americă: „Mulţumim, dar nu, mulţumim!“.

Bill Clinton a continuat răspicat: „În urmă cu 16 ani, mi-aţi oferit onoarea de a conduce partidul nostru către victorie şi de a conduce ţara către o nouă eră de pace şi prosperitate. Împreună am câştigat o campanie în cursul căreia republicanii au spus că sunt prea tânăr şi lipsit de experienţă“ pentru a fi preşedinte. „Vă aminteşte acest lucru de ceva? Asta nu a mers în 1992, pentru că noi am fost de partea bună a istoriei şi nu va merge nici în 2008, pentru că Obama este de partea bună a istoriei“.

APARIŢIA-SURPRIZĂ

„Un lider care poate aduce schimbarea“ Obama, care a venit în Denver miercuri după-amiază, a avut o apariţie-surpriză pe scena convenţiei seara, cu ocazia discursului candidatului la vicepreşedinţie, Joe Biden. În uralele asistenţei, candidatul democrat s-a declarat mândru că are alături familia Biden. Anterior, Biden afirmase: „Prezentul cere mai mult decât un bun soldat, cere un lider avizat. Un lider care să poată aduce schimbarea, schimbarea de care toată lumea are nevoie“.