Evenimentul Zilei > Social > Premieră în știință. Cercetătorii au clonat un dihor negru mort de acum 30 de ani
Premieră în știință. Cercetătorii au clonat un dihor negru mort de acum 30 de ani

Premieră în știință. Cercetătorii au clonat un dihor negru mort de acum 30 de ani

Oamenii de știință au clonat un dihor negru mort de acum 30 de ani. Cercetătorii au clonat prima specie pe cale de dispariție a SUA. 
Oamenii de știință au clonat un dihor negru mort de acum 30 de ani. Dihorul cu picioare negre a fost clonat din genele unui animal care a murit acum mai bine de 30 de ani.
Dihorul, denumit Elizabeth Ann, s-a născut pe 10 decembrie. Însă, spre deosebire de mama surogat, care este un dihor domestic, acesta este sălbatică.

Oamenii de știință au clonat un dihor negru mort de acum 30 de ani. Este prima clonare de acest gen din istorie

“Poți ține în mână un pui de dihor cu picioare negre care apoi va încerca să-ți rupă degetul. Se ține bine”. Este anunţul făcut de cel care luptă pentru recuperare a speciei.

Elizabeth Ann s-a născut și este crescută la un centru care se ocupă de specia de dihor cu picioare negre de la Fort Collins, Colorado. Este o copie genetică a unui dihor care a murit în 1988. Rămășițele sale au fost congelate. Aşa s-a putut face experimentul.

“Biotehnologia și datele genomice chiar pot avea un impact pe teren lung în eforturile de conservare”, a spus savantul Ben Novak.

imaginea articolului principal
Foto: Centrul național de conservare al dihorilor USFWS)

Oamenii de știință au clonat un dihor negru mort

Dihorii cu picioare negre fac parte din genul mustela și sunt ușor de recunoscut după culoarea neagră din jurul ochilor. Seamănă cu masca unui hoț. Carismatici și nocturni, se hrănesc exclusiv cu câini de preerie.

Chiar și înainte de clonare, dihorii cu picioare negre erau o poveste de succes a conservării. S-a crezut că au dispărut. Până când un câine de fermă a adus unul mort acasă în Wyoming în 1981.

Oamenii de știință au adunat populația rămasă pentru un program de creștere în captivitate. Toți dihorii reintroduși până acum sunt descendenții a doar șapte animale înrudite.

Când Willa a murit, Departamentul din Wyoming pentru Vânat și Pește i-a trimis materia organică la o “grădină zoo înghețată” din San Diego Zoo Global. Care menține celule de la mai mult de 1.100 de specii și subspecii de la nivel mondial. În cele din urmă, oamenii de știință ar putea modifica acele gene pentru a ajuta animalele clonate să supraviețuiască.

“Cu acele tehnici de clonare, poți să îngheți timpul și să regenerezi acele celule. Suntem departe în ceea ce privește meșterirea la genom pentru a oferi orice rezistență genetică, însă asta este o posibilitate pe viitor”, a spus Gober.

Clonarea ajută la conservarea speciilor pe cale de dispariție și reintroducerea celor dispărute deja

Clonarea duce la o nouă plantă sau un nou animal prin copierea generelor unui animal existent. Compania Viagen din Texas, o companie care clonează pisici domestice pentru 35.000 de dolari și câini pentru 50.000 de dolari, a clonat un cal Przewalski, o specie sălbatică din Mongolia ce s-a născut vara trecută.

Similar cu dihorul cu picioare negre, cei aproape 2000 de cai Przewalski sunt descendenți a doar câteva zeci de animale.

Viagen a mai clonat Willa prin coordonarea oferită de Revive & Restore, o organizație de consevare a faunei concentrată pe biotehnologie. Pe lângă clonare, organizația nonprofit din Sausaluto, California, promovează cercetarea genetică a formelor de viață aflate în pericol, de la stele de mare la jaguari.

“Cum putem de fapt să aplicăm unele dintre acele avansuri în știință pentru conservare? Fiindcă conservarea are nevoie de mai multe unelte în cutia cu unelte. Aceasta este întreaga noastră motivație. Clonarea este doar una dintre ele”, a spus cofondatorul și directorul executiv Revive & Restore, Ryan Phelan.

„Nu este nimic mai incredibil decât asta”

Elizabeth Ann s-a născut dintr-un dihor domestic blând, care a evitat punerea la risc a dihorului cu picioare negre. Doi dihori domestici fără legătură s-au născut prin cezariană, iar o a doua clonă nu a supraviețuit.

Elizabeth Ann și viitoare clone din Willa vor forma o nouă serie de dihori cu picioare negre care vor rămâne în Fort Collins pentru a fi studiați. Momentan nu există planuri pentru a-i elibera în sălbăticie, a spus Gober.

Novak, savantul șef de la Revive & Restore, se autointitulează “tipul cu porumbei pasageri” datorită muncii sale prin care vrea să readucă pasărea cândva comună, care a dispărut de mai bine de un secol.

Efortul de șapte ani pentru clonarea unui dihor cu picioare negre a fost mult mai puțin teoretic, a spus el, și arată cum biotehnologia poate ajuta conservarea acum. În decembrie, Novak a plecat cu familia la Fort Collins pentru a vedea rezultatele direct.

„A trebuit să văd frumoasa noastră clonă în persoană”, a spus Novak. „Nu este nimic mai incredibil decât asta”, scrie nbcnews.