O singură băutură pe zi „crește riscul de cancer la ficat cu 78%”. Este foarte populară

O singură băutură pe zi „crește riscul de cancer la ficat cu 78%”. Este foarte populară Cancer. Sursa foto: Arhiva EVZ

Consumul unei singure băuturi îndulcite cu zahăr, cum ar fi ceaiul sau cafeaua, este legat de șansele crescute de cancer la ficat, avertizează oamenii de știință. Riscul suplimentar ar putea fi de până la 78% pentru cei care le consumă zilnic.

Cancerul hepatic este diagnosticat de aproximativ 6.200 de ori pe an în Marea Britanie, fiind al 18-lea cel mai frecvent cancer. Are o rată de supraviețuire scăzută. Doar 13% peste 5 ani de la diagnosticare.

Marea problemă care duce la cancer de ficat

Noul studiu a analizat date de la 90.000 de femei aflate în postmenopauză care au participat la Women's Health Initiative, un studiu pe termen lung lansat la începutul anilor ‘90. Cercetătorii conduși de Universitatea din Carolina de Sud au analizat sănătatea pe o medie de 18 ani, după ce au dat chestionare alimentare.

Aproximativ șapte la sută dintre femei au raportat consumul a una sau mai multe porții de peste 350 ml de băuturi îndulcite cu zahăr pe zi. Un total de 205 de femei au dezvoltat cancer la ficat, dintre care simptomele includ oboseală, pierderea poftei de mâncare, senzație de rău, durere sub coaste și mâncărimi ale pielii.

Ne puteți urmări și pe Google News

Femeile care consumau zilnic una sau mai multe băuturi îndulcite cu zahăr aveau cu 78% mai multe șanse de a dezvolta cancer la ficat. Cei care consumau cel puțin o băutură răcoritoare pe zi au avut cu 73% mai multe șanse de a dezvolta cancer la ficat - în comparație cu cei care nu au consumat niciodată peste trei pe lună.

Autorul principal Longgang Zhao, un candidat la doctorat, a declarat: „Descoperirile noastre sugerează că băuturile îndulcite cu zahăr sunt un potențial factor de risc modificabil pentru cancerul de ficat. „Dacă descoperirile noastre sunt confirmate, reducerea consumului de băuturi îndulcite cu zahăr ar putea servi drept strategie de sănătate publică pentru a reduce povara cancerului hepatic.”

Ce rol joacă zahărul

„Înlocuirea băuturilor îndulcite cu zahăr, cu apă sau cafea și ceai fără zahăr ar putea reduce semnificativ riscul de cancer la ficat”. Concluziile au fost prezentate la reuniunea anuală a Societății Americane pentru Nutriție. Ar fi necesare mai multe studii pentru a determina dacă și de ce băuturile dulci pot contribui la cancerul de ficat.

Cercetătorii au spus că se poate datora faptului că zahărul crește riscul de obezitate și diabet de tip 2, care sunt la rândul lor factori de risc pentru cancerul de ficat. Aceste băuturi pot contribui, de asemenea, la rezistența la insulină și la acumularea de grăsime în ficat, ambele influențând sănătatea ficatului.

Principala limitare a studiului este că a fost observațional, adică legătura nu poate fi sigură. Poate fi vorba de un alt factor al stilului de viață, care se leagă de cancerul de ficat, dezvoltat în special de cei care beau băuturi dulci. Consumul regulat de băuturi îndulcite cu zahăr, cum ar fi băuturile gazoase și fructele, a fost asociat cu o varietate de probleme de sănătate.