Evenimentul Zilei > Social > O româncă este cea mai bună elevă la matematică din Europa
O româncă este cea mai bună elevă la matematică din Europa

O româncă este cea mai bună elevă la matematică din Europa

O adolescentă din România este cea mai bună elevă la matematică din Europa. Puștoaica tocmai a câştigat primul loc la Olimpiada Europeană de Matematică pentru Fete (EGMO 2020).

Amina Abu Shanab este  elevă în clasa a XI-a la Liceul Teoretic Internaţional de Informatică din Bucureşti. A a câștigat locul I la Olimpiada Europeană de Matematică pentru Fete.  România a fost reprezentată la concurs de patru eleve: Amina Abu Shanab şi colega ei Diana Ţolu, de la Liceul Teoretic Internaţional de Informatică din Bucureşti, Alexandra Timofte de la Colegiul Naţional de Informatică ”Tudor Vianu” din Bucureşti şi Lucia Rîşnoveanu de la Liceul Teoretic Internaţional de Informatică din Constanţa.

Toate reprezentantele României au câştigat medalii la această competiţie. Cu un total de 39 de puncte obţinute în cele trei zile de competiţie, Amina Abu Shanab s-a plasat pe primul loc şi a obţinut medalia de aur a Olimpiadei. Alexandra Timofte a câştigat la rândul său medalia de aur cu 29 de puncte obţinute la cele 6 probe ale competiţiei. Diana Ţolu a obţinut o medalie de argint, cu 23 de puncte, iar Lucia Rîşnoveanu a câştigat o medalie de bronz cu un total de 17 puncte.

Conform regulilor concursului, de la 26 de puncte în sus participantele sunt recompensate cu o medalie de aur, în intervalul 18 – 25 de puncte se acordă o medalie de argint, 11 – 17 puncte pentru medalia de bronz. În urma medaliilor câștigate de cele patru eleve, România s-a plasat pe locul trei, cu 108 puncte, în clasamentul general pe țări. Primele două locuri au fost ocupate de Rusia (128 de puncte) şi Serbia (118 puncte).

Olimpiada Europeană de Matematică pentru Fete din 2020 (EGMO 2020) s-a desfăşurat în perioada 14 – 21 aprilie. Prima ediţie a competiției avut loc în 2012. În urmă cu patru ani, România a găzduit concursul, la Buşteni.

Sursa: Agerpres.ro