Editura Evenimentul si Capital

O pagină „pierdută” dintr-un dosar al CIE se transformă într-o bombă: Istoricul Lucian Boia apare pe lista „Brigadierilor Securității”

Autor: | | 20 Comentarii | 19956 Vizualizari

Cunoscutul istoric Lucian Boia a fost acoperit de Serviciul de Informații Externe, fiind „eliminat” din lista unor presupuși colaboratori ai Securității, respectiv ai „Brigăzii anti-emigrație” a Centrului de Informații Externe (CIE, fosta DIE).

Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securitații (CNSAS) ne-a oferit dovada. Lucian Boia apare drept colaboratorul nr. 23 al CIE, pe pagina nr. 2 (verso) a unui Tabel al UM 0225 clasificat „Strict Secret”. Fila care conținea numele sau nu a fost trimisa CNSAS de catre SIE împreuna cu întregul dosar, la data desecretizarii și arhivarii sale. Demersul de omitere a transmiterii fostului document strict secret în forma sa originala, prin forfecarea lui, a încalcat grav legea. Pagina a intrat în posesia noului proprietar de drept, CNSAS, la solicitarea expresă a Colegiului instituției, doar după declanșarea unui scandal mediatic a cărui țintă principală a fost jurnalistul Ion Cristoiu și istoricul Ioan-Aurel Pop. Ancheta noastra demonstreaza înca o data ca demersul revistei „22” a GDS a urmarit atacarea unor personalitați ale presei și lumii academice.

Ironia sorții: azvârlit asupra lui Cristoiu și Pop scandalul îl lovește azi ca un bumerang pe rivalul Boia. „Unde dai și unde crapă” sau „Cine sapă groapa altuia cade singur în ea” sunt stravechi proverbe care nu pot să nu-ți vină în minte în urma deznodământului „Afacerii Hodor”. În luna aprilie, angajatul CNSAS Madalin Hodor provoca o întreaga agitație publica pe tema „Brigadierilor Securitații”, dupa cum au fost catalogați în masa de Revista „22”, 200 de specialiști din diverse domenii de interes pentru Departamentul Securitații Statului. „Tabelul cuprinzând colaboratori care sunt în legatura unitații noastre”, ai UM 0225 „anti-emigrație”, a fost întocmit la data de 13.05.1985 și, dupa cum susține Hodor, a fost descoperit întâmplator în Arhiva CNSAS cu puțin timp înainte de alegerile de la Academie. Dosarul SIE (C.M.) 41448 care cuprindea tabelul a fost scos din CNSAS de către Mădălin Hodor, membru GDS și colaborator al „22”, în calitate de „cercetător extern”, fără respectarea prevederilor legale, cu ajutorul fostei lui șefe, Germina Nagâț, în prezent membră a Colegiului CNSAS din partea USR. Operațiunea, considerata ilegala de alți membri ai Colegiului CNSAS, s-a petrecut în mare graba la data de 3 aprilie a.c., cu doar doua zile înainte de alegerile de la Academia Româna. „S-au furat documente din arhivă (…). S-au scos documente care nu au fost trecute niciodată pe cererea de acreditare”, afirma un membru al Colegiului CNSAS, conform stenogramei unei ședințe a Colegiului intrate în posesia noastra.

Dosarul SIE de la CNSAS demască minciuna GDS

Proclamat erou al luptei anticomuniste și aplaudat de Vladimir Tismăneanu și Cristian Preda, în apărarea lui Mădălin Hodor au intervenit noii brigadieri ai societății civile, în frunte cu Gabriel Liiceanu, care au încercat să convingă opinia publică, pe canalele controlate de rețeaua lor, că acțiunea acestuia vizează curățirea României de foști securiști și n-are nici o legătură cu alegerile de la Academie. O mare și sinistra minciuna. Investigația noastra certifica contrariul, iar dovada se regasește chiar între coperțile Dosarul SIE de la CNSAS. Astfel, în realitate, dosarul în cauza a fost arhivat și inventariat de Madalin Hodor, de data aceasta în calitate de cercetator angajat al CNSAS și subaltern al Germinei Nagâț, pe vremea când aceasta era director la Investigații, conform semnaturii obligatorii înscrise pe fișa CNSAS atașata documentului, la data de 9.11.2015. Da, ați citit bine. Eroul muncii anticomuniste și șefa lui aveau cunoștință de acest Tabel strict secret de „colaboratori ai Securității” încă din 9 noiembrie 2015, data probabilă când a fost transmis de SIE, alterat, către Arhiva CNSAS. A durat trei ani ca sa le vina ideea cu purificarea întregii lumi de agenții de influența ai DIE/CIE/SIE– mulți de-a dreptul nevinovați -, întâmplator în preajma alegerilor de la Academie.

Aceeași fișă atestă că Germina Nagâț s-a dus la Dosar pentru a vedea cu ochii ei pagina remisă de SIE cu privire la Lucian Boia a doua zi după ce am solicitat oficial Colegiului CNSAS copierea ei. Cu toate acestea, deși se cunoaște prin intermediul ei de circa doua luni ca Boia figureaza pe lista acoperita de SIE, Revista „22” și GDS au uitat sa ne mai furnizeze și aceasta informațiebomba despre „brigadierul Securitații” de la Humanitas. Așteptam, desigur, în orice moment, și înfierarea lui Lucian Boia, de catre Gabriel Liiceanu, Vladimir Tismaneanu și Andreea Pora, în aceeași masura și nota ca cea a lui Ioan-Aurel Pop.

Hodor despre cei de pe lista lui, inclusiv Boia: „nu încape nicio îndoială că ar fi colaborat cu Securitatea premediat”

Contactat de „Ziarul de Iasi“ în perioada scandalului, Madalin Hodor a menționat ca „nu încape nicio îndoiala ca aceste persoane aflate pe lista ar fi colaborat cu Securitatea”. „Vorbim de persoane care fac parte din lumea intelectualităţii, deci nu de colaboratori de ocazie, care ar fi colaborat cu Securitatea. Aceste persoane au fost în legătură cu persoane plecate în străinătate, au intrat în familiile plecate peste hotare sau au participat la diferite conferinţe în străinătate“. El menționeaza ca „aceste persoane ar fi colaborat cu Securitatea în mod premeditat, si ca nu ar fi vorba doar de acele declarații pe care trebuiau sa le dea cei plecați peste hotare la întoarcerea în țara”. „Cercetatorul superior” al CNSAS știe cel mai bine.

„Dupa ’89, mi-am zis ca nu o sa mai mint”, afirma Lucian Boia întrun interviu din „România liberă” în care mințea ca un adevărat profesionist născut odată cu instaurarea dictaturii comuniste în România, în 1944. În același interviu citat, Boia își exersa talentul înnăscut tușânduși un autoportret cu accente puternice de mitomanie: „[Părinții] mi-au infuzat o cultură anticomunistă temeinică încă de când eram copil, iar asta nu se întampla în toate familiile. (...) Nu a trebuit sa fac eforturi ca sa fiu anticomunist. Eforturi laudabile fac de 10-15 ani încoace, ca sa-mi mai moderez atitudinea anticomunista. Fiindca, în ceea ce ma privește, am o respingere neta a comunismului, dar în același timp sunt istoric și am încercat sa ma detașez și sa încerc sa-i ințeleg pe aceia care au nostalgia comunismului. Sunt mulți legați de comunism, pentru ca tocmai comunismul i-a facut ce au devenit. Cea mai mare parte a elitei românești de astazi, în sens tehnic, nu de excelența neaparat, își are originea în comunism. (...) Imediat dupa ’89, mi-am zis ca din acel moment nu o sa mai mint, deși sunt unul dintre aceia care am mințit înainte de ‘89”.

Catherine Durandin despre navetistul în Occident Lucian Boia: „Ordinele la care se supunea Boia la vremea respectivă trebuie să fi fost foarte stricte”

Fiul lui Dancila a dat BAC-ul la Grup Scolar Videle! Ce nota a putut sa ia...

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Fapt divers

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI