Evenimentul Zilei > Social > O nouă tranșă de vaccin AstraZeneca, în România. 73 de noi centre operaționale pentru vaccinul Moderna
O nouă tranșă de vaccin AstraZeneca, în România. 73 de noi centre operaționale pentru vaccinul Moderna

O nouă tranșă de vaccin AstraZeneca, în România. 73 de noi centre operaționale pentru vaccinul Moderna

La Institutul Național de Cercetare Dezvoltare Medico-Militar ”Cantacuzino” vor ajunge joi, 11.03.2021, 103.200 doze de vaccin AstraZeneca. Transportul este asigurat de firma producătoare pe cale terestră. Dozele vor fi distribuite în perioada următoare către centrele de vaccinare. În același timp, începând de miercuri 73 de cabinete noi au devenit operaționale pentru programarea în vederea imunizării cu vaccinul produs de compania Moderna. La aceste cabinete procesul de vaccinare va începe din 15 martie 2021.

Un comunicat guvernamental anunță că ”103.200 doze de vaccin AstraZeneca vor ajunge în data de 11 martie la Institutul Național de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”. Transportul este asigurat de firma producătoare, iar dozele de vaccin vor fi aduse în București pe cale terestră”.

Un nou transport de doze de vaccin AstraZeneca vor sosi joi pe cale terestră în România

”Dozele vor fi depozitate la Centrul Național de Stocare, iar în perioada următoare vor fi distribuite în centrele regionale existente la nivel național. Centrul Național de Stocare a vaccinurilor împotriva COVID-19 din cadrul Institutului „Cantacuzino” este complet autorizat și avizat de către Autoritatea Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), autoritatea națională care are competență în domeniul medicamentului de uz uman”, mai precizează sursa citată.

Procesul de vaccinare continuă, după cum este și firesc, atât în centrele din București, cât și din țară, dozele fiind distribuite, după cum urmează:

Centrul Național de Stocare București: 27.600 doze;
Centrul Regional de Depozitare Brașov: 12.600 doze;
Centrul Regional de Depozitare Cluj: 14.900 doze;
Centrul Regional de Depozitare Constanța: 11.500 doze;
Centrul Regional de Depozitare Craiova: 9.700 doze;
Centrul Regional de Depozitare Iași: 16.000 doze;
Centrul Regional de Depozitare Timișoara: 10.900 doze.

INCDMM ”Cantacuzino” este acreditată de ANMDMR pentru operațiuni de deținere, custodie și livrare de medicamente

Institutul Național de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” poate desfășura, conform autorizației ANMDMR, în calitate de distribuitor angro, operațiuni de deținere, custodie și livrare pentru medicamente cărora li se impun criterii suplimentare de tipul: produse în acord cu art. 806 din Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, republicată: medicamente imunologice, respectiv produse cu distribuție în lanțul rece (care necesită manipulare la temperaturi scăzute).

”La data de 8 martie, în urma recomandărilor Grupului Științific și Medical din cadrul Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19, a Ministerului Sănătății și a Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), s-a luat decizia renunțării la limita de vârstă pentru administrarea vaccinului produs de compania AstraZeneca”, mai precizează comunicatul.

Pe platforma electronică se pot realiza programări pentru vaccinarea cu serul AstraZeneca, ca urmare a eliminării restricției de vârstă. Vaccinul se adresează persoanelor cu vârste de peste 18 de ani care, potrivit Strategiei naționale de vaccinare împotriva COVID-19, fac parte din Etapa a II-a, respectiv persoanele cu boli cronice și persoanele cu dizabilități.

Din 10 martie, 73 de cabinete noi au devenit operaționale pentru imunizarea cu vaccinul produs de Moderna

Începând de miercuri, 10 martie, 73 de cabinete noi au devenit operaționale pentru programarea în vederea imunizării cu vaccinul produs de compania Moderna. Procesul de vaccinare va începe din data de 15 martie, iar capacitatea de vaccinare a fiecărui cabinet este de 60 de persoane pe zi. Astfel, în aceste cabinete se pot vaccina zilnic peste 4.300 de persoane, prezintă un alt comunicat al aceleiași surse.

Distribuția celor 73 de fluxuri la nivel național se va face în 24 de județe din țară și în municipiul București, astfel: Arad (5), Argeș (3), Bacău (4), Bihor (3), Bistrița-Năsăud (3), Botoșani (3), Brașov (2), Caraș-Severin (2), Constanța (4), Covasna (1), Dâmbovița (2), Galați (3), Giurgiu (2), Harghita (1), Hunedoara (3), Ialomița (2), Ilfov (4), Neamț (2), Olt (2), Prahova (2), Satu Mare (2), Suceava (4), Timiș (5), Tulcea (1), Vrancea (3) și în municipiul București (5).