Acord istoric SUA-România. Proiectul nuclearo-energetic de la Cernavodă intră în procedură de urgenţă

Acord istoric SUA-România. Proiectul nuclearo-energetic de la Cernavodă intră în procedură de urgenţă

Acord istoric SUA-România. Proiectul nuclearo-energetic de la Cernavodă intră în procedură de urgenţă. Anunţul a fost făcut miercuri de premierul Florin Cîţu.

Acord istoric SUA-România. Proiectul nuclearo-energetic de la Cernavodă intră în procedură de urgenţă. Anunțul a fost făcut după ce Comisia Europeană a dat undă verde.

Guvernul a aprobat, miercuri, proiectul de lege care ratifică acordurile dintre Guvernul României şi Guvernul SUA.  Un acord de cooperare în legătură cu proiectele nuclearo-energetice de la Cernavodă. Va fi trimis în Parlament spre adoptare în procedură de urgenţă. Anunţul a fost făcut de  premierul Florin Cîţu.

Acord istoric SUA-România. Proiectul nuclearo-energetic de la Cernavodă intră în procedură de urgenţă

„A fost aprobat proiectul de lege care ratifică acordurile dintre Guvernul României şi Guvernul SUA. Se dă undă verde la cooperarea în legătură cu proiectele nuclearo-energetice de la Cernavodă. Acest proiect de lege merge în Parlamentul României în procedură de urgenţă”, a declarat Florin Cîţu la Palatul Victoria.
„Acordul interguvernamental între Statele Unite ale Americii și România în domeniul cooperării nuclear-civil a primit avizul Comisiei Europene. Ceea ce înseamnă că prin această avizare putem spune că suntem mai aproape de construcția reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă, cu parteneri strategici, Statele Unite. Şi cu parteneri din UE și suntem foarte fericiți că am primit acest acord din partea Directoratului de Energie al CE, care ne va permite să semnăm acordul în formă definitivă și să pornim toate demersurile pentru construcția reactorului 3 și 4 de la Cernavodă”, declara Ludovic Orban anul trecut.

Acord istoric SUA-România. Aviz pentru începerea construcției reactoarelor 3 și 4 și retehnologizarea reactorului 1 de la Cernavodă

Proiectul de acord interguvernamental pentru cooperare în vederea extinderii și modernizării programului de energie nucleară civilă din România a fost semnat la începutul lunii octombrie de secretarul pentru Energie din SUA, Dan Brouillette, și ministrul român al Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Virgil Popescu.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Odată executat formal, acest acord istoric va pune bazele pentru ca România să utilizeze expertiza și tehnologia SUA cu o echipă multinațională care construiește unitățile de reactor 3 și 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă și unitatea de reactorare a reactorului 1. Acest acord subliniază importanța parteneriatului strategic între Statele Unite și România și angajamentul nostru reciproc pentru securitatea energetică în regiune”, anunțau atunci într-un comunicat comun de presă Secretariatul pentru Energie din SUA și Ministerul Economiei.