Evenimentul Zilei > International > Guvernul SUA are “dreptul” să-și omoare cetățenii, în caz de “amenințare iminentă” la securitatea statului
Guvernul SUA are “dreptul” să-și omoare cetățenii, în caz de “amenințare iminentă” la securitatea statului

Guvernul SUA are “dreptul” să-și omoare cetățenii, în caz de “amenințare iminentă” la securitatea statului

Guvernul american are “dreptul” să elimine cetăţeni americani din străinătate, în cadrul luptei împotriva terorismului, în caz de “ameninţare iminentă” pentru securitatea Statelor Unite ale Americii, a declarat luni la Chicago ministrul justiţiei Eric Holder, citat de agenţiile internaţionale de presă, informează Agerpres.

“Guvernul nostru are dreptul şi, aş spune eu, chiar responsabilitatea, ca în anumite cazuri să folosească forţa pentru a apăra SUA într-o manieră adecvată şi legală”, a afirmat el, într-un discurs.
“Autoritatea noastră legală nu se limitează doar la câmpurile de luptă din Afganistan”, a explicat ministrul. “Ne aflăm în război împotriva unui inamic fără stat, iar guvernul nostru are, în acelaşi timp, responsabilitatea şi dreptul de a ne proteja naţiunea şi poporul său în faţa acestor ameninţări”.
Organizaţii de apărare a drepturilor omului, în frunte cu American Civil Liberties Union, au solicitat publicarea unor documente secrete ce autorizează eliminarea unor cetăţeni americani fără proces, precum Anwar al-Awlaki, imam radical al-Qaida asasinat în septembrie anul trecut de o dronă în Yemen. Este pentru prima dată când un responsabil american justifică aceste atacuri cu drone ce au ucis cel puţin trei cetăţeni americani în ultimele cinci luni, potrivit ACLU.
“Anumite voci numesc aceste operaţiuni assassinate”, a continuat ministrul; “nu este cazul. Asasinatele sunt omoruri ilegale. Însă utilizarea forţei de către administraţia americană ca mijloc de autoapărare în faţa unui responsabil al-Qaida sau al unei organizaţii afiliate ce reprezintă o ameninţare iminentă de atac violent nu este ilegală”, a subliniat Holder.