Evenimentul Zilei > Social > O nouă pistă despre originea Covid-19. Un expert american a lansat-o recent
O nouă pistă despre originea Covid-19. Un expert american a lansat-o recent

O nouă pistă despre originea Covid-19. Un expert american a lansat-o recent

Fostul director al Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA, Robert Redfield, a lansat recent o teorie conform căreia noul coronavirus ar fi fost creat într-un laborator chinez şi apoi scăpat accidental de sub control.

O nouă pistă despre originea Covid-19. Un expert american a lansat-o recent. În sprijinul teoriei sale, expertul american a lansat câteva observaţii simple şi cunoscute de colegii săi.

Redfield a subliniat că, în mod normal, când un agent patogen este transmis de la animal la om, este nevoie de mai mult timp până să devină eficient în transmiterea de la om la om.

Totodată, fostul director al CDC a sugerat că eficiența virală crescută a SARS-CoV-2 ar fi putut fi cultivată într-un cadru de laborator. El și-a exprimat convingerea că virusul care provoacă Covid-19 provine dintr-un laborator din Wuhan.

Cu această afirmaţie, Robert Redfield a contrazis teoria oficială exprimată recent de OMS. Într-o intervenţie pentru CNN, expertul american a precizat că virusul a început să circule în provincia Hubei încă din septembrie sau octombrie 2019.

O nouă pistă despre originea Covid-19

Cu privire la acest interval, observaţia lui Redfield coincide cu opinia reprezentanților OMS trimiși în Wuhan. „Acesta este punctul meu de vedere”, a spus Redfield, fost director al CDC din 2018 până la sfârșitul mandatului fostului președinte Donald Trump. Acum, Redfield ocupă funcţia de consilier principal pentru Sănătate Publică în Maryland.

Despre originea virusului, Redfield a declarat: „Sunt de părere că etiologia cea mai probabilă a acestui agent patogen în Wuhan este legată de un laborator. A scăpat, dar unii oameni nu cred asta. Nu e nicio problemă. Știința va elucida în cele din urmă acest lucru. Nu este un fenomen neobișnuit ca agenții patogeni respiratori la care se lucrează într-un laborator să îi infecteze pe cel care lucrează în laborator.”

Luna trecută, OMS dezvăluia că este „extrem de puțin probabil” ca virusul să fi scăpat dintr-un laborator chinez. Referirea viza Institutul de Virologie din Wuhan. Mai departe, echipa OMS va publica raportul în urma vizitei în Wuhan. Sunt destule voci în rândul experţilor sanitari care pun sub semnul întrebării justețea acestor concluzii.

Retincenţa provine din cauza faptului că ancheta echipei OMS în China nu s-a putut desfășura în mod liber. Conform variantei oficiale, virusul s-a dezvoltat în mod natural și, la un moment dat, nu se știe când, a trecut de la un animal la om. În acest sens a fost dat exemplul unor virusuri înrudite: SARS și MERS, care au marcat ultimele două decenii.

Virusul a circulat în China timp de o lună?

Mulți experți spun că nu pot exclude complet posibilitatea ca virusul să fi scăpat dintr-un laborator, deși afirmă că un astfel de scenariu este puțin probabil.

Rugat să comenteze declaraţiile lui Redfield, directorul Institutului Național de Alergii și Boli Infecțioase, Anthony Fauci, a fost direct. Acesta a declarat că majoritatea oficialilor din domeniul sănătății publice nu sunt de acord cu teoria originii virusului din laboratoarelor chineze.

Mulţi dintre ei cred că, înainte de a fi recunoscut clinic, virusul a circulat în China timp de o lună sau mai mult. Fauci a completat că foarte mulţi experţi consideră că în acest interval virusul s-ar fi putut adapta la o transmisie mai eficientă în rândul oamenilor.

În acest context, directorul CDC, Rochelle Walensky, a preferat o atitudine neutră: „Nu am nimic de spus nici în favoarea, nici împotriva oricăreia dintre ipotezele pe care le-a prezentat dr. Fauci.” Mai departe, Redfield a dezvăluit în interviul de la CNN că nu crede că virusul „a venit cumva de la liliac la om și în acel moment a devenit unul dintre cei mai infecțioase virusuri pe care le cunoaște omenirea, cu transmitere de la om la om”. „Nu cred că acest lucru are sens din punct de vedere biologic”, a mai spus el, conform Politico.