Evenimentul Zilei > Social > O nouă ghilotină pentru hoteluri și restaurante. În pandemie, ANAF a pus popriri pe conturi
O nouă ghilotină pentru hoteluri și restaurante. În pandemie, ANAF a pus popriri pe conturi

O nouă ghilotină pentru hoteluri și restaurante. În pandemie, ANAF a pus popriri pe conturi

O nouă ghilotină pentru hoteluri și restaurante. ANAF uită faptul că HoReCa nu a fincţionat la capacitatea maximă, şi totuşi îi sancţionează.

O nouă ghilotină pentru hoteluri și restaurante. ANAF a blocant conturile bancare celor din industriaa HoReCa. În contextul în care nu au avut profituri, iar mulţi au dat faliment.

ANAF a trecut la treabă încercând să recupereze datoriile de la contribuabilii din domeniul HoReCa. Doar în luna ianuarie ANAF a trimis 130 de mii de somaţii de plată şi a blocat peste 43 de mii de conturi bancare.

O nouă ghilotină pentru hoteluri și restaurante. În pandemie, ANAF a pus popriri pe conturi

De departe sectoarele care au cele mai mari dificultăți cu plata datoriilor la ANAF sunt: restaurantele, hotelurile și agențiile de turism. Asttfel, ANAF a blocat peste 42 de mii de conturi bancare în luna ianuarie. Cu 21% mai multe față de aceeași perioada a anului trecut.

„Toată aceste firme sunt afectate puternic în momentul în care ei nu au concediat salariații atunci plățile de salarii s-au făcut, taxele și impozitele curg. E o problema pentru aceste firme. Ne place sau nu acesta este rolul acestei instituții trebuie să colecteze taxele și impozitele pe care le datorează contribuabilul către stat”, a precizat Adrian Bența, consultant fiscal.

Hotelurile şi restaurantele s-au trezit cu popriri pe conturi

După lovitura primită de la ANAF, persoanele fizice și juridice nu au mai putut efectua plăti decât în numerar. Somaţia de plată este practic primul pas către executarea silită. Contribuabililul având la dispoziţie 15 zile pentru a-şi plăti datoria. După 15 zile, dacă datoria nu a fost achitată sau eşalonată se continuă măsurile de executare silită.

Proprietar: Lor li s-au pus pata pe HoReCa

Cei care s-au trezit cu conturile bancare blocate sunt extrem de nemultumiţi. Ei acuză la rândul lor autorităţile că intârzie cu decontare TVA sau cu plata concediilor medicale. Nu mai vorbim de plata ajutoarelor de stat.

„Tu nu poți să spui că poți să eșalonezi și în același timp să pui popriri. Nu merge. Nu are cum. Lor li s-au pus pata pe HoReCa, cred eu. Nu mai sunt vouchere de vacanță, măsuri de esaloanre nu respectă, măsură 2 întârzie”, relatează Antena 3.