Telia ar fi intrat pe piaţa uzbecă de telecomunicaţii prin plata a cel puţin 330 de milioane de dolari sub formă de mită unei companii paravan, controlată de un oficial guvernamental din Uzbekistan, membru al familiei preşedintelui ţării.

Mita a fost mascată în plăţi pentru lobby şi servicii de consultanţă, care nu au avut loc niciodată. Oficialul plătit de Telia era într-o poziţie din care putea exercita influenţă semnificativă asupra altor oficiali locali şi putea ajuta gigantul telecom să obţină contractele pe care le voia.

Coscom, subsidiara Telia din Uzbekistan, a semnat cu Departamentul de Justiţie un acord prin care şi-a recunoscut vina şi ar fi cooperat pe parcursul investigaţiei, şi, potrivit lui Marie Ehrling, preşedinta Telia, compania ar fi primit un discount de 25% la amenda maximă pe care puteau să o primească în cazul în care nu ajutau autorităţile.

Telia este o companie care operează în țările Nordice – Norvegia, Suedia, Finlanda și Danemarca, în țările Baltice – Letonia, Lituania și Estonia, în țări din Centrul Asiei, dar și în Rusia, Republica Moldova și Spania.