5 decembrie

 

O minune de acum exact 80 de ani. HOROSCOPUL LUI DOM PROFESOR

 

Pe 5 decembrie s-au născut Walt Disney, Werner Heisenberg, George Custer, Fritz Lang, Nicolae Văcăroiu, Bogdan Stelea, Mircea Florian, Gheorghe Spacu.

 

Sinaxar, în calendar, Sf. Sava cel Sfinţit. Cărţile cele vechi spun că Sava era un copil de opt ani şi a făcut minuni dovedind puteri de înger. Se subliniază asupra faptului că era copil şi nu se precizează sexul, după cum se crede, îngerii nefiind sexuaţi. Este un caz aparte în teologie.

 

Se crede că, uneori, îngerii apar printre oameni. Dar sunt repede dezamăgiţi pentru că oamenii nu sunt aşa cum îi credeau ei, în nevinovăţia lor angelică. După cum notează Origen „… oamenii nu vor să fie mai buni, ei doresc să fie bogaţi şi celebri”!

Tradiţia spune că cine nu ţine şi nu pomeneşte pe Sf. Sava, acela se umple de bube. (Pamfile) Se ţine pentru bunăstare în casă, naştere uşoară şi pentru a avea prăsilă la animale.

 

O notă specială despre Werner Heisenberg, pe care-l pomenim pe 5 decembrie, pe care îl consider cel mai mare fizician al secolului XX, poate cel care l-a întrecut şi pe Einstein. El a inventat bomba atomică şi a enunţat eleganta teorie a incertitudinii. Să nu citiţi cartea lui Thomas Powers „Războiul lui Heisenberg”! Este o teorie falsă, sau mai curând o intoxicaţie, poate varianta politic corect. Heisenberg ştia din anul 1937 cum să construiască o bombă atomică! Dar a fost un mare patriot german, care a respectat interesele ţării lui, peste regimuri şi füreri vremelnici. Restul poveştii nu a fost încă declasificat, mai aveţi puțintică răbdare!

 

O altă notă specială pentru George Armstrong Custer, generalul american ucis de indieni la Little Bighorn la 25 iunie 1876. Au pierit odată cu el mai mulţi ofiţeri şi soldaţi cavalerişti.

În mod ciudat au dispărut ordinele de front, pe care trebuia să le ducă la îndeplinire generalul Custer, faimos pentru vitejia lui, dar la fel de faimos pentru prostia lui. A absolvit West Point ultimul din clasă şi erau puternice dubii, în epoca respectivă, că ar fi putut să reproducă teorema lui Pitagora.

„Teoria conspiraţiei” modernă spune că a fost un pretext, un motiv emoţional, la fel ca multe altele în istoria Statelor Unite, să ne amintim doar de Pearl Harbour şi 911, de exemplu, în care se aranjează lucrurile de aşa natură încă să pară că Statele, americanii, au fost grav ofensaţi, grav provocaţi şi urmarea poate fi numai reprimarea ostililor, cei care au început războiul primii.

De fapt urmărirea de avantaje. În cazul lui Custer a fost distrugerea indienilor şi deposedarea lor de pământurile imense care le aparţineau de drept. O ţară întreagă…

Ar mai fi multe de spus dar să ne mulţumim că acest mod de a scrie istoria a primit deja o denumire în marea politică, după cum spunea Robert McNamara: „gambitul american„.

 

Dar este Ajunul la Moş Nicolae şi pentru că aţi fost cuminţi, dragi lupi, padawani şi hobbiţi o să vă spun o poveste adevărată, unii spun că a fost o minune, poate s-a petrecut de Crăciun, dar adevărul este că s-a petrecut de Moş Nicolae:

Darurile de Moş Nicolae fac multă bucurie şi plăcere. Iată că un dar ceresc a salvat de la moarte prin înfometare aproape o mie cinci sute de oameni.  Foametea era ceva comun pentru triburile din Angola Centrală (şi din nefericire este în continuare şi astăzi).  Nici puternicul trib Seles, care număra aproape două mii de persoane, nu făcea excepţie.

Dacă ploua la timp, Seles avea recoltă bogată şi hrană suficientă.  Cînd era secetă, oamenii şi animalele sufereau din greu. Teribil a fost  anul 1939; de luni de zile nu plouase nici măcar o picătură.  Recolta fusese distrusă în întregime şi pînă şi lăcustele plecaseră sau muriseră de foame.  Animalele sălbatice dispăruseră.  Păsările zburaseră.  Rămăsese numai tribul Seles.  Pur şi simplu nu avea unde să se ducă.  Cîteva sute dintre ei deja încetaseră din viaţă – bolnavii,  cei foarte bătrâni,  noii-născuţi.

Cu toate acestea tribul Seles nu şi-a pierdut credinţa.  Continua să se roage lui Iisus sau zeilor lor pentru vremuri mai bune.  Un bun exemplu pentru cei care se consideră civilizaţi.  Tribul beneficia şi de asistenţa unei misiuni creştine conduse de Carlos Sequesque.  El şi familia sa încercau să facă faţă dezastrului ajutându-i pe bolnavi, organizînd şi raţionalizînd puţinele rezerve rămase.  La sfîrşitul anului mai precis chiar în Ajunul Moşului Nicolae, pe data de 5 decembrie 1939, situaţia devinese absolut disperată: ultimile firimituri de hrană se terminaseră în ziua precedentă.

În dimineaţa zilei următoare, chiar de Moş Nicolae, o nouă tragedie : dispare Rita,  fetiţa în vîrstă de şapte ani a lui Sequesque.  Încordîndu-şi ultimile forţe, tot tribul se pregătea să plece în căutarea copilului.

Nu a mai fost necesar, deoarece fetiţa a apărut în sat, foarte încîntată, mîncînd ceva din căuşul palmei.  Cînd tatăl ei a întrebat-o ce mănîncă, ea a răspuns foarte natural : „Este mană cerescă, tată, cum a mîncat şi Moise !”.

Rita a condus tribul înfometat într-un loc unde tufişurile erau acoperite în întregime, ba uneori chiar şi solul, cu o substanţă ca mierea. Aceasta  pe o suprafaţă de peste un hectar.  Copilul a explicat că fiindu-i foarte foame s-a rugat  „Domnului şi Îngeraşului să-l lase pe Moş Nicolae să-i aducă în dar ceva de mîncare cum a mai făcut pe acest pământ, pe când era episcopul Mirelor din Lichia!„

Cum a găsit fetiţa drumul, lung de peste o milă, pînă la mana cerească şi înapoi în sat,  nimeni nu a putut explica.  Dar mana cerească era acolo şi se reînoia în fiecare noapte, cînd locul nu era vegheat.  Aşa a putut tribul Seles să supravieţuiască cîteva luni, pînă la sezonul ploios. După prima ploaie „mana” nu a mai apărut!

Reverendul E.L. Cardy a luat un borcan din substanţa miraculoasă şi a expediat-o tocmai la Capetown, unde era o Universitate, pentru analiză.  Specialiştii au spus că este vorba de o substanţă „similară, dar nu identică, posibil artificială, cu mierea albinelor sălbatice africane amestecată cu principii nutritive vegetale, cu proteine şi cu vitamine”. O combinaţie foarte hrănitoare…

Dar cum se refăcea mana cerească în fiecare noapte şi mai ales în cantitatea uriaşă ca să ţină în viaţă mai mult de o mie cinci sute de persoane – nimeni nu a putut explica!

Sunt multe taine între pământ şi cer, dragi lupi, padawani şi hobbiţi şi dacă Domnul Dumnezeu ne va milui, le vom desluşi împreună, mâine, pentru că, în definitiv, mâine este o altă zi!

 

HOROSCOP    5 decembrie 2019

 

BERBEC  Astăzi trebuie să-l ajuţi pe Moş Nicolae în alegerea cadourilor. Şi vorbeşte, cu prietenii, colegii, familia, nu fi enigmatic mai mult decât trebuie, că nu o să mai înţeleagă nimeni, nimic!  Un telefon iti face multa placere – este cineva care te intereseaza. Atenţie la ce spui, vorbeşte clar şi nu te hăhăi tot timpul. Doar vocea trebuie să „zâmbească”! Perioada favorizează nativii care activează  în transporturi, educaţie şi turism. Pe seară, acasă, ai tendinţa, pentru unii supărătoare, de a fi permanent in ofensiva, sa ţii la părerea ta şi să nu  faci concesii sau compromisuri nimanui. Mai bine zâmbeşte, cu gura închisă!

TAUR    O zi bună, după o perioadă mai tensionată. Te poţi relaxa. Totuşi, nu lăsa nicio schimbare să te tenteze. Lasă lucrurile aşa cum sunt, fii înţelept, dar pregăteşte-te pentru Moş Nicolae! Stelele spun sa dai dovada de bun-simt şi modestie! Măcar astăzi. Prietenii te cauta să-ţi împartaşească problemele lor. Vremea capricioasă şi vremurile aiurea ţi se par probleme infinit mai grave decât micile lor intrigi. Nu te grăbi să tragi concluziile care se impun, partenerul tău practica un „joc secund” aşa incât trebuie să vezi în spatele vorbelor şi în umbra celor afişate. Pune-ţi pantofii la uşa, Moş Nicolae te are pe listă!

GEMENI   Lăsă lucrurile să se aşeze singure şi nu interveni. Trebuie sa incepi de astăzi să faci economii făcând cadouri, pare paradoxal, dar economia este arta prin care obţii maximum de la viaţă. Poţi să cumperi ceva care îţi place şi să fie şi relativ ieftin. Adică un cadou de Moş Nicolae care să arate mult mai scump decât costă! O zi aproape bună, cu unele aspecte favorabile, ceea ce poate insemna chiar încercarea de rezolvare a unei situatii financiare care te punea pe ganduri.  Cu Luna favorabilă intuiţia ta creşte şi poţi rezolva mai uşor situaţiile în care sunt implicate femei, sau de natură feminină.

RAC Perioada favorizează nativii care activează în transporturi, educaţie sau turism şi pe cei care stau acasă crescând copiii, sau bucurându-se de pregătirile de seara de Ajun la Moş Nicolae.  Sentimentele tale contradictorii nu sunt deloc folositoare pentru fermitatea in decizii pe care trebuie sa o arăţi anturajului. Totuşi, cineva bine plasat îţi arată bunăvoinţă. Nu te repezi să te foloseşti de cleştii nevertebratei care denumeşte zodia ta, sufocând persoana respectivă, ci dă dovadă de loialitate şi bună credinţă. Pe termen lung este o investiţie sentimentală/profesională care te va scoate din multe necazuri.

LEU  Sunt favorizaţi leii şi leioacele care desfăşoară activităţi medicale, media şi administrative. Pe seară te poţi duce să cumperi micile cadouri de Moş Nicolae, este mai puţină aglomeraţie. Uneori este bine sa fii mai putin comunicativ si doar sa asculti, iar astăzi este una dintre acele zile. Vei afla o multime de noutati  nebanuite, care iti vor fi de folos. Sezi si cugeta, spune o veche zicala, care astazi ti se potriveste perfect. Ia mai multe informatii si abia atunci poti lua o decizie buna! Ai nevoie de sprijin şi din parte anturajului, a colegilor şi a familiei. Sigur că intri în criză de timp şi nici banii nu îţi ajung pentru proiectele tale, iar astăzi luni, îţi faci planuri utopice pentru restul săptămânii şi pentru cadourile de Moş Nicolae. O informaţie de la nişte prieteni adevăraţi te pune pe pista cea bună, în cele din urmă.

FECIOARA   Ziua e favorabilă nativilor cu activităţi legate de ştiinţă, tehnică sau tehnologie.  Trebuie să evitaţi discuţiile cu persoanele de sex opus. Nu-ţi face griji, o să găseşti cadoul potrivit! Configuratia astrologica iti indica sa nu te repezi sa tragi concluzii gresite, sa ai suficienta rabdare, pentru că lucrurile se vor lămuri. O bârfă sau un schimb mai tăios de cuvinte te-au făcut să te îndoieşti de un prieten. Adică ţi se pune pata şi n-o să te potoleşti până n-o să afli adevărul-adevărat, ca şi când ar exista aşa ceva pe lumea asta!  De obicei trădările astea sunt pur fictive şi fac parte din paranoia ta cotidiană bine temperată. Dar cui îi pasă, dacă tu te simţi mai bine!

BALANŢA  Pentru un procent este o zi bună.  Trebuie să fii mai optimist şi să gândeşti pozitiv. Optimismul este încapăţânarea de a spune ca te simţi bine când totul în jurul tău nu merge cum trebuie. Astăzi ai o perioadă indicată pentru studiu şi activitate laborioasă. Intelectul este bine aspectat aşa încât poţi să te implici în lucruri mai importante care necesită o anumită fineţe a gândirii. Dacă pur şi simplu vrei să convingi pe cineva atunci astăzi este perioada! A doua parte a zilei este favorabilă vizitelor, ieşirii cu prietenii la o cafea sau ceai fierbinte, corespondenţei, plimbărilor prin supermarketuri. Însă nu trebuie să uiţi că Saturn face să întârzie unele lucruri. De obicei cele pe care le aştepţi cu nerăbdare.

SCORPION   Anumite amintiri nu-ţi dau pace. Evenimentele, situaţiile şi emoţiile tale sunt colorate. Lasă totul deoparte şi fă o seară de Ajun la Moş Nicolae plăcută şi veselă şi cu ghete lustruite! Din nou, pentru a câta oara, ai de ales intre doua posibilităţi. Sinergia faptelor te conduc, insă, către o fundătura sentimentală! Neliniştea si nerabdarea proprii naturii tale sunt pe cale sa-ti joace o festa. Trebuie sa ai rabdare si sa astepti, altfel strici totul! Aşa că lasă decizia pe mai târziu. Pe fondul unei configuratii slabe si cam confuze, vointa si determinarea care te-au caracterizat in ultimul timp incep să se estompeze. Poate că nici nu trebuie să iei o hotărâre. Uneori lucrurile se rezolvă de la sine. Analizează cu atenţie, sau cere un sfat, ca să nu regreţi mai târziu.

SĂGETĂTOR  Excesul de energie vitală se poate traduce şi prin nelinişte. Relaxează-te, fă cumpărături de Moş Nicolae, sau du-te la sală, sauna, poate şi un masaj şi de ce nu, poate la un film! Dacă este vorba de o întâlnire importantă, atunci astăzi este ziua. Ceva se poate întâmplă – mare atenţie la călătorii sau deplasări. Mai bine renunţă… Dar, dacă eşti precaut, vigilent şi prudent – totul este foarte bine. Evită locurile aglomerate, spaţiile deschise, frigul, umezeala, curentul şi datoriile. Oferă respect celor mai bine plasaţi ca tine pe scara socială pentru că omul superior ascultă, omul materialist trăncăneşte, înţeleptul configurează – spune înţeleptul chinez.

CAPRICORN    În caz că întâlneşti probleme, dificultăţi, nu ezita să ceri ajutor, în această parte a anului, în aceste zile,  oamenii sunt mai… omenoşi! Aşa că să pregăteşti pantofii pentru Moş Nicolae! Uneori te inseli in privinta oamenilor, pentru ca iti faci pareri preconcepute. Evita dezamagirea fiind mai pragmatic in relaţiile cu colegii. Configuraţia generală a horoscopului arata că începând de astăzi urmează o perioadă care îţi este în mod explicit favorabilă: câştiguri neaşteptate şi favoruri din partea sexului opus. O veste bună care te face să fii mulţumit(ă) pentru că ţi-a confirmat intuiţia. Magnetismul personal este în creştere. O persoană influentă,  Leu sau Scorpion, promite că te va ajuta. Atenţie la solicitarea nervoasă, nu lăsa mass media să-ţi otrăvească viaţa cu ştiri negative şi filme extrem de violente.

VĂRSĂTOR   Mai calm decât de obicei, poţi să rezolvi astăzi unele lucrări întârziate sau să aplanezi conflicte. Nu te lăsa încărcat cu sarcini suplimentare, Moş Nicolae aduce cadouri nu… corvezi! Astăzi este o zi din perioada când Vărsătorii cumpara extrem de scumpe aberaţii tehnologice, iar Vărsătoarele fac datorii la coafor, manichiuristă, croitoreasă, modistă, stilist, maseur, bazin, sală şi încă în multe alte locuri… Consumi, deci exişti! Şi te pregăteşti pentru Moş Nicolae.. Semnele de foc şi de aer îţi sunt favorabile, dar este mai bine să nu te iei în beţe cu cei născuţi sub zodii de pământ şi apă. Rezolvi cu mult calm discuţiile cu partenerii sau prietenii, un zâmbet şi o bătaie pe umăr pot rezolva mai multe decât o atitudine încruntată, agresiva şi neplăcută. Oricum în această zi comunicarea este avantajată, aşa că poţi să te duci cu mâna întinsă în faţa biroului şefului şi să-i ceri o mărire de salariu sau să dai papucii partenerului neperformant cu citate din Caragiale!

PEŞTI   Atenţie la atenţie! Astăzi problemele Peştilor par să fie mai grele. Pentru că tu le consideri aşa. La noapte vine Moş Nicolae, se apropie Crăciunul, vacanţa, dar nu te-ai hotărât ce să faci! Zodia ta este oricum bine aspectată, aşa că îndrăzneşte să-ţi afirmi personalitatea şi opţiunile. Ai unele veşti care te neliniştesc şi te ingrijorează, dar în a doua parte a zilei ori primeşti un ajutor neasteptat, ori rezolvi tu situatia! Te afli sub protectia binevoitoare a stelelor care te favorizeaza cu idei noi si indraznete, mai ales daca lucrezi in domeniul artelor. Stelele te avertizeaza asupra unei greseli pe care poti sa o faci astazi. Daca recunoşti despre ce este vorba este bine, daca nu, o să ai timp după aceea să repari ce ai stricat!