O întrebare fatală: Micile neînțelegeri cu China s-ar putea transforma într-un război ?

O întrebare fatală: Micile neînțelegeri cu China s-ar putea transforma într-un război ? Sursa foto: Arhiva EVZ

Mulți experți, observatori și oficiali par să resimtă îngrijorarea, având în vedere escaladarea rapidă a ostilității dintre cele două superputeri.

Cum se poate transforma totul într-un război

Vorbind despre acest subiect, Global Times susținut de guvernul chinez a deschis retorica atunci când a afirmat că „dacă Washingtonul lansează provocări militare pentru a contesta baza securității și suveranității naționale a Chinei, China va face represalii imediate și eficiente”.

Deși aceasta poate, în unele privințe, să pară o declarație oarecum evidentă, aduce totuși perspectiva unui război, care poate începe doar dintr-un mic incident. „Posibilitatea unor disensiuni mici, care ar putea implica coliziuni cu nave și incidente ocazionale, este în creștere”, scrie Global Times.

Cum ar putea avea loc o astfel de înfruntare? Lucrarea sugerează posibilitatea ca SUA să atace o parte din teritoriul pretins al Chinei din Marea Chinei de Sud. Deși este puțin probabil, mișcările chineze de a plasa arme în zone sensibile ale lanțului de insule din Marea Chinei de Sud ar putea transforma această ipoteză într-o realitate, având în vedere amenințarea cu care s-ar confrunta.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cu toate acestea, un fel de interceptare, mișcare falsă sau exercițiu de antrenament interpretat greșit ar putea declanșa cu ușurință un schimb de focuri. Atât Statele Unite, cât și China au intensificat masiv operațiunile cu avioane de supraveghere, exercițiile de atac cu portavion, operațiunile de antrenament și patrulele cu bombardiere în imediata apropiere. Acest lucru crește probabilitatea ca acțiunile să fie înțelese greșit sau intențiile să fie pricepute greșit, au spus cei de la The National Interest.

Ce vor decide marile puteri

Poate că avioanele de luptă chineze și dronele de supraveghere care operează în apropierea sau deasupra Taiwanului ar putea părea că se apropie de un atac, determinând comandanții de la sol să tragă. De asemenea, cum se face diferența dintre operațiunile pașnice de antrenament, patrulele inofensive și provocarea militară? Dacă acestea nu sunt bine stabilite, atunci ar putea izbucni un război catastrofal.

Pe de altă parte, ce se întâmplă dacă un distrugător al Marinei SUA efectuează un exercițiu pentru libertatea navigației în Marea Chinei de Sud și navighează în limita teritorială a zonelor insulare revendicate de China? Dacă focurile trase sunt focuri de avertizare, acestea ar putea duce la represalii disproporționate.

În ceea ce privește statistica pură, creșterea numărului de patrule, operațiuni de supraveghere și exercițiile de atac ar putea crește probabilitatea unui conflict ostil. Marea întrebare este următoarea: ar putea cele două mari puteri să fie reținute în declanșarea unui război ? S-ar putea crede că prețul unui război ar putea fi mult prea mare pentru ambele țări, dar asta nu înseamnă că nu s-ar putea întâmpla.