Evenimentul Zilei > Social > Un câine, pe scenă, la miezul nopții
Un câine, pe scenă, la miezul nopții

Un câine, pe scenă, la miezul nopții

„O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopţii”, piesă produsă de Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București, va fi reprezentată chiar în prima seară a Festivalului Național de Teatru (FNT)

FNT debutează vineri, 21 octombrie, la Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti. Deschiderea oficială a celei de-a 26-a ediţii a Festivalului Naţional de Teatru are loc în foaierul Sălii Mari a TNB, de la ora 18.00, prefaţând spectacolul din deschiderea festivalului cu vernisajul expoziţiei-document dedicate marelui dansator şi coregraf Gigi Căciuleanu.

De la ora 21.00, publicul este aşteptat în Sala Pictura, unde va putea urmări „O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopţii”, unul din cele trei spectacole TNB selecţionate în FNT. Fiecare spectacol va avea câte două reprezentaţii în festival. Aşadar, şi sâmbătă 22 octombrie 2016, de la ora 17.00, puteţi vedea acest minunat spectacol al TNB, realizat după un roman de Mark Haddon, în regia tânărului Bobi Pricop şi remarcabila scenografie a lui Adrian Damian, la care se adaugă costumele Lilianei Cenean. Spectacolul s-a bucurat de un real succes, atât la sediu cât şi în turneu, talentaţii interpreţi – Ciprian Nicula, Emilian Oprea, Ana Ciontea, Carmen Ungureanu, Rodica Ionescu – fiind răsplătiţi cu premii, nominalizări şi aplauze. De curând, spectacolul a primit nu mai puţin de trei premii la Festivalul de Teatru Scurt de la Oradea (FITO 2016), conferite pentru Cel mai bun Spectacol, pentru Cea mai bună Regie şi lui Ciprian Nicula pentru Cel mai bun Actor.

Duminică 23 octombrie, ora 19.00 şi luni 24 octombrie (o premieră în felul ei, niciodată până acum spectacolul nu s-a jucat într-o zi de luni!), de la ora 21.00, veţi putea urmări excepţionalul spectacol Între noi e totul bine de Dorota Masłowska, în regia lui Radu Afrim, cel de-al 4-lea spectacol al regizorului la TNB, după "Avalanşa", “Hoţi" şi "Năpasta". Remarcabila scenografie a spectacolului este creată de Irina Moscu. În distribuţie actori bine-cunoscuţi, mai greu de recunoscut de la prima vedere, în creaţii surprinzătoare: Dorina Chiriac, Marius Manole (Premiul Galei UNITER 2016 pentru Cel mai bun Actor în rol secundar!), Liliana Ghiţă, Natalia Călin, Istvan Teglas, Cezar Antal, Florentina Ţilea. Un memento dar şi un serios semnal de alarmă, ţesut în textura unei comedii negre de cea mai bună calitate, agrementată scenic prin momente de music-hall, travestiuri, compoziţii şi întorsături de situaţie abil conduse regizoral.

 

Sâmbătă 29 octombrie , de la ora 19.00 şi duminică 30 octombrie, de la ora 20.00, la Sala Atelier, programul festivalului vă dă întâlnire cu L'Om DAdA, cel de-al doilea spectacol coregrafic semnat de reputatul artist Gigi Căciuleanu la TNB, după caragialianul „D'ale noastre”. Doi interpreţi excepţionali, actori şi dansatori, într-un şir de revelaţii şi surprize; de data aceasta marele artist coregraf este în scenă, actor în toată puterea cuvântului. Spectacolul este produs sub auspiciile Centrului de Cercetare şi Creaţie Teatrală „Ion Sava”, în colaborare cu "Gigi Căciuleanu Romania Dance Company" şi Fundaţia "Art Production", cu sprijinul Institutului Cultural Român şi reprezintă o interpretare artistică liberă, provocatoare, a spiritului dadaist la centenar.

Şi, pentru că mai toate drumurile spre TNB trec prin pasajul Universităţii, este bine să mai ştiţi că, începând de luni, Pasajul Universităţii a redevenit, pentru două săptămâni, Pasajul FNT. De aici vă puteţi informa despre tot ce se întâmplă în FNT: spectacole, distribuţii, realizatori, unde mai sunt bilete şi cum se pot cumpăra, vernisajele expoziţiilor şi lansările de carte, adresele teatrelor, apreciază organizatorii,  informaţii care să-i faciliteze spectatorului participarea la Festivalul Naţional de Teatru.