Evenimentul Zilei > Social > O gorilă tratată cu anticorpi sintetici s-a vindecat de Covid-19!
O gorilă tratată cu anticorpi sintetici s-a vindecat de Covid-19!

O gorilă tratată cu anticorpi sintetici s-a vindecat de Covid-19!

O gorilă în vârstă infectată cu noul coronavirus a fost tratată cu anticorpi sintetici, a anunțat luni grădina zoologică din San Diego, California.

O gorilă în vârstă de 48 de ani a dat rezultate pozitive ca și alte câteva primate pe 11 ianuarie, în timpul unui test. A fost primul caz de transmitere naturală a Covid-19 către maimuțe. S-ar fi infectat de la un angajat asimptomatic, care purta totuși mănuși.

O gorilă tratată cu anticorpi sintetici s-a vindecat de Covid-19

Tratamentul folosit a fost unul experimental bazat pe anticorpi sintetici. Anunţul a fost făcut de reprezentanţii grădinii zoologice.

Winston, un mascul de gorilă de câmpie occidentală, a fost testat pozitiv. El a fost primul caz confirmat de transmitere naturală a COVID-19 în rândul maimuţelor.

„Grupul a fost infectat cu o nouă variantă extrem de contagioasă a coronavirusului care a fost identificată recent în California”. Este declaraţia celor de la asociația care gestionează grădina zoologică. Mai multe gorile au prezentat astfel simptome de tuse ușoară, nas înfundat sau curgător și episoade de letargie.

Examinat sub anestezie

Datorită vârstei înaintate și a sănătății precare, Winston a fost examinat sub anestezie. Suferind de pneumonie și boli de inimă, a fost tratat cu un cocktail de medicamente. Pentru inimă, antibiotice și anticorpi „monoclonali”.

Aceşti anticorpi, fabricaţi în laborator şi injectaţi apoi intravenos, imită funcţionarea sistemului imunitar după infectarea cu noul coronavirus.

Tratamentul bazat pe anticorpi monoclonali a fost aprobat în luna noiembrie în Statele Unite. A fost utilizat pe cale experimentală încă din octombrie pentru tratarea fostului preşedinte Donald Trump.

Winston a primit însă un tratament care nu este folosit pe oameni, au subliniat reprezentanţii grădinii zoologice din San Diego.

Echipa de îngrijitori „crede că anticorpii ar fi putut contribui la capacitatea sa de a depăși” boala.

Cercetătorii spun că maimuţele antropoide sunt sensibile la virusuri umane. Cum ar fi cel al gripei şi al varicelei datorită apropierii genetice dintre aceste specii.

O gorilă tratată cu anticorpi sintetici s-a vindecat de Covid-19. 98% din ADN-ul uman este identic cu cel al cimpanzeilor

Winston face parte dintr-o pe cale de dispariţie. A fost adus la San Diego în 1984 şi va sărbători împlinirea vârstei de 49 de ani pe 20 februarie.  Este considerat unul dintre cei mai vârstnici rezidenţi de la San Diego Zoo.

Posibilitatea vaccinării altor animale

San Diego Zoo Global examinează în prezent posibilitatea de a vaccina şi alte animale cu un tratament bazat pe o versiune sintetică a proteinei aflate la suprafaţa noului coronavirus. Animalele, sălbatice sau în captivitate, sunt cu regularitate vaccinate împotriva unui număr mare de maladii, scrie en24news.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.