Emoțiile, valorile și câteva dintre marile vedete ale sportului internațional și-au dat întâlnire săptămâna trecută în Italia, la Premiile Internaționale Fair Play Menarini în sport.

Evenimentul internațional dedicat eticii și fair play-ului a atras atenția jurnaliștilor, entuziaștilor și susținătorilor participanților la ediția desfășurată la Castiglion Fiorentino.

Gabriela Szabo, marea noastră campioană și multiplă medaliată europeană, mondială și olimpică, a fost cea care a reprezentat România la Castiglion Fiorentino. Gabriela Szabo a primit premiul Fair Play – Model de viață și titulatura de Ambasador Internațional Fair Play.

Printre premianți s-au numarat brazilianul Arthur Antunes Coimbra, alias Zico – unul dintre cei mai importanți fotbaliști din istorie, Franco Causio – campion mondial cu naționala de fotbal a Italiei în 1982, Mauro Balata – președintele Ligii B de fotbal din Italia, foști mari jucători de baschet precum Antonello Riva și Georgi Glushkov, schioarea Federica Brignone, campioana de motor cross Kiara Fontanesi, Gianni De Magistris, fosta gimnastă Svetlana Khorkina, ciclistul Daniele Bennati, jucătorul de volei Andrea Giani, atleta Derartu Tulu, campioana de biatlon Dorothea Wierer, dar și Comitetul Olimpic din San Marino.

„În 1997, când s-a înființat Premiul International Fair Play, am câștigat, la Atena, primul meu titlu mondial la 5.000 metri. După doi ani am fost declarată cel mai bun sportiv al lumii, cel mai bun sportiv al Europei și al României și, de asemenea, am câștigat Golden League. Dar, acum, după atâția ani, este pentru prima dată în cariera mea când primesc un premiu Fair Play! Sunt mândră ca am reprezentat Romania la acest eveniment special.
Dincolo de definiții și reguli, pentru mine, Fair Play înseamnă umanitate, respect și bucurie. Am văzut întreaga lume și am întâlnit sportivi de pe toate meridianele globului. Uneori nu am vorbit aceeași limbă, uneori nu am înțeles culturile din care veneau, dar sportul a continuat să ne unească și fair play-ul mi-a condus întotdeauna viața.
Există puține lucruri care pot fi considerate „limbaj universal”, cum ar fi arta, muzica, sportul. Prin ele putem face ca generațiile viitoare să fie guvernate de fair play, responsabilitatea și pace” a declarat Gabriela Szabo.

sursa:csmbucuresti.ro