Evenimentul Zilei > Actualitate > O fostă AGENTĂ STASI implicată într-un SCANDAL de SPIONAJ ECONOMIC, în România. MAI MULTE companii mari au fost SPIONATE PE BANI GREI
O fostă AGENTĂ STASI implicată într-un SCANDAL de SPIONAJ ECONOMIC, în România. MAI MULTE companii mari au fost SPIONATE PE BANI GREI

O fostă AGENTĂ STASI implicată într-un SCANDAL de SPIONAJ ECONOMIC, în România. MAI MULTE companii mari au fost SPIONATE PE BANI GREI

Un scandal de spionaj economic pe teritoriul României a a explodat la Viena.

Conform cotidianului Kurier, citat de miscareaderezistenta.ro, miliardarul ucrainean Dmitry Firtasch a angajat o fostă agentă STASI (n.r. – Poliţia Secretă din Germania de Est) pentru a afla informaţii despre stadiul anchetei în care autorităţile din SUA îl acuzau de acte de corupţie.

În acest sens, Firtasch ar fi semnat un contract de colaborare cu o firmă de consultanță, iar intermediar a fost consilerul economic din Berlin, Christine W., la data de 6 aprilie 2014. Odată cu recenta arestare preventivă a femeii în Germania, pentru acte de corupţie, jurnaliștii de la Kurier au publicat în ultimele informații șocante despre activitatea consultantului economic Christina W.

Nina a lucrat ca agent neoficial STASI în perioada RDG. De peste 20 de ani, agentul privat are intrare liberă in Ministerul de Interne din Viena. În perioada 2008-2011, agentul Nina ar fi transferat 91.500 de euro către trei funcționari, un fost și un actual angajat al serviciilor secrete austriece și un functionar de rang înalt din Ministerul de Interne. Femeia a fost depistatată de finanțele din Berlin fiindcă n-ar fi emis facturi pentru sumele încasate în urma contractelor de colaborare cu firmele vieneze Alpha, ENP și TCN.

În perioada 2009-2015, ea ar fi încasat 1,35 de milioane de euro pentru informațiile și activitățile ei în favoarea unor companii precum OMV, o firmă de asigurări austriacă, o firmă de consiliere economică și o firmă de securitate. Pentru OMV a operat în România, aparent pentru spionarea Petrom și pentru combaterea furtului de carburant din rafinăriile din România”, scrie Kurier.

Reprezentanţii OMV nu au dorit să comenteze informațiile, dar jurnaliştii austrieci susțin că agenta Christine W. este apropiată serviciilor secrete germane Bundesnachrichtendienst. În continuare, aceştia precizează că informațiile obținute pentru OMV în România, ar fi fost vândute și parlamentarului austriac Peter Pilz (Die Grunen). “O știu foarte bine pe doamna W. A fost la mine de câteva ori. Impresia mea e că lucra pentru mai multe servicii secrete în același timp”, a declarat Pilz.

Christine W apare şi pe statul de plată al firmei vieneze Aventus, considerată ”un fel de serviciu secret privat”. un. “Noi nu avem nici un contract cu Firtasch. Am colaborat cu doamna W. într-un mandat pentru Vienna Insurance Group (VIG) în România. Sumele plătite sunt cele cuvenite”, a spus Gerald Karner, fost oficial de rang înalt din armata austriacă care conduce Aventus.

Jurnaliștii de la Kurier dețin documente care atestă că un proiect de spionaj derulat în favoarea VIG în România, avea nume de cod Blackstone. “Un român a fost mandatat să alcătuiască o echipă internă de anchetă pentru a depista colaboratorii care lucrează în detrimentul VIG și în propriul interes”, scrie Kurier.