Evenimentul Zilei > International > O fatwa a ISIS stabileşte în ce condiţii sclavele pot fi VIOLATE de către „proprietari”
O fatwa a ISIS stabileşte în ce condiţii sclavele pot fi VIOLATE de către „proprietari”

O fatwa a ISIS stabileşte în ce condiţii sclavele pot fi VIOLATE de către „proprietari”

Teologi ai Statului Islamic au emis un decret extrem de detaliat privind condiţiile în care ''proprietarii'' femeilor luate sclave de către gruparea extremistă pot avea relaţii sexuale cu ele, într-un aparent demers de a pune capăt a ceea cei ei au numit încălcări ale tratamentului aplicat femeilor capturate, relatează marţi agenţia Reuters.

Fatwa (decret religios) se afla printre documentele capturate într-o cantitate uriaşă de către Forţele americane pentru operaţiuni speciale în cursul unui raid împotriva unui înalt oficial al Statului Islamic în Siria în luna mai. Reuters a analizat unele dintre documente, care n-au mai fost publicate anterior. 

Printre regulile religioase figurează interdicţia pentru un tată şi fiul său să întreţină raporturi sexuale cu aceeaşi femeie sclavă şi pentru proprietarul unei femei, sclavă sexuală care are o fiică, să facă sex cu amândouă. Proprietarii comuni ai unei femei capturate pot avea relaţii sexuale cu ea, deoarece este considerată ca fiind ''parte a unei proprietăţi comune''. 

Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) şi asociaţiile pentru drepturile omului au acuzat Statul Islamic de răpirea şi violarea sistematică a mii de femei şi fete de numai 12 ani, în special din cadrul comunităţii yazidi, din nordul Irakului. Multe dintre ele au fost date combatanţilor ca recompensă sau vândute ca sclave sexuale

Într-un raport din aprilie, organizaţia Human Rights Watch (HRW) chestiona un număr de 20 de femei care au reuşit să scape din captivitatea Statului Islamic. Ele au povestit cum combatanţi ai SI separau femei tinere şi fete de băieţi şi de alte femei mai în vârstă. Ele erau duse apoi în mod organizat în alte locuri din Irak şi Siria, unde erau vândute sau oferite în dar, violate în mod repetat sau supuse unor violenţe sexuale. 

Fatwa nr. 64, ce datează din 29 ianuarie 2015 şi care a fost emisă de Comitetul Statului Islamic pentru cercetări şi fatwa, pare să stabilească pentru prima dată un cod privind relaţiile sexuale dintre combatanţii SI şi femeile aflate în captivitatea lor, mergând mai departe decât o broşură publicată de SI în 2014 despre modul cum trebuie tratate sclavele. 

Fatwa enumeră 15 recomandări, care, în unele cazuri, oferă detalii explicite. De exemplu: ''Dacă proprietarul unei femei captive, care are o fată potrivită pentru acte sexuale, întreţine relaţii sexuale cu fata, el nu are voie să aibă relaţii sexuale şi cu mama ei, care trebuie să stea departe de el tot timpul. Dacă proprietarul întreţine raporturi sexuale cu mama fetei, atunci el nu poate avea relaţii sexuale şi cu fata, care trebuie să stea departe de el''. 

Fatwa le dă instrucţiuni proprietarilor de femei sclave ''să manifeste compasiune faţă de ele, să fie amabili cu ele, să nu le umilească şi să nu le pună la munci pe care nu le pot face''. De asemenea, un proprietar n-ar trebui să-şi vândă sclava unui individ despre care ştie că o va trata necorespunzător. 

Profesorul de teologie islamică Abdel Fattah Alawari de la Universitatea Al-Azar din Cairo, veche de o mie de ani, a afirmat că ''Statul Islamic nu are nimic de-a face cu islamul'' şi că interpretează greşit în mod deliberat versete şi enunţuri, ce datează de sute de ani, care iniţial erau destinate mai degrabă să pună capăt sclaviei decât s-o încurajeze. 

''Islamul predică libertatea pentru sclavi, nu sclavia. Sclavia era la rang de statu quo când a apărut islamul'', a afirmat el. ''Civilizaţiile iudaică, creştină, greacă, romană şi persană, toate au practicat sclavia şi luau femei ca sclave de la duşmanii lor. Astfel că islamul a considerat practica aceasta ca fiind oribilă şi a acţionat pentru eliminarea ei'', a mai spus Abdel Fattah Alawari.