O fabrică germană părăsește Republica Moldova

O fabrică germană părăsește Republica Moldova

Fabrica germană Coroplast, care produce cablaje auto la Căuşeni, îşi încetează activitatea, a anunțat șefa Agenției de Investiții a Moldovei, Natalia Bejan.

De ce pleacă fabrica germană din Republica Moldova

Ea a explicat că fabrica germană pleacă din Republica Moldova din cauza lipsei unui nou contract de muncă. Dar și pentru că nu mai sunt necesare cablajele Coroplast, întrucât modelul de vehicul pentru care au fost create nu mai este în producție.

Natalia Bejan a mai spus că războiul din Ucraina vecină nu este un factor cheie în decizia de închidere a fabricii. Șefa Agenției de Investiții a Moldovei a adăugat că „forța de muncă în Republica Moldova nu este la fel de ieftină ca în alte țări”, așa că firma germană a decis reducerea activității.

„Aceasta este o chestiune de forță de muncă și de competitivitate a Republicii Moldova. Atât la Fujikura, cât și la Coroplast, vorbim despre muncă foarte manuală și foarte simplă, mai puțin plătită. Moldova nu este întotdeauna cea mai competitivă țară în ceea ce privește forța de muncă ieftină”, a declarat Natalia Bejan la Radio Moldova.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cine mai pleacă, în afară de compania germanp

Șefa Agenției de Investiții a Moldovei a remarcat totuși că rămân în sectorul auto investitorii importanți, de exemplu o fabrică care produce magneți pentru Tesla.

„Știm despre companiile care pleacă, dar nu prea știm despre companiile care au venit în Republica Moldova anul trecut. Nu prea le place să vorbească despre asta pentru că, dacă află concurenții, vor arunca și ei o privire mai atentă asupra acestei piețe. În acest caz, pentru ei se creează concurență pe piața muncii.

Un exemplu ar fi ZEL, în Comrat. Când oamenii au fost concediați de la Fujikura, zeci dintre ei au plecat să lucreze la o altă companie care s-a deschis acolo anul trecut și care face magneți pentru Tesla”, a explicat Natalia Bejan.

Alte plecări din Republica Moldova

Ea a vorbit despre Fujikura, o companie japoneză care producea cablaje electrice pentru sectorul auto (inclusiv la uzina din Comrat). La sfârşitul lunii mai s-a aflat că și această companie pleacă din Republica Moldova.

Natalia Bejan a spus că decizia investitorilor de a părăsi Republica Moldova s-a datorat războiului din Ucraina și lipsei de noi contracte. Din 2022, numărul persoanelor care lucrează la companie a scăzut de la 1.200 la 200.

De la începutul invaziei lui Vladimir Putin în Ucraina, compania nu a încheiat noi contracte și, în cele din urmă, a părăsit Republica Moldova.