Evenimentul Zilei > Politica > O elevă eminentă din Iași a dat teza goală pentru că nu putea lua nota zece la BAC
O elevă eminentă din Iași a dat teza goală pentru că nu putea lua nota zece la BAC

O elevă eminentă din Iași a dat teza goală pentru că nu putea lua nota zece la BAC

Chiar dacă pare neverosimil, s-a întâmplat anul acesta în timpul derulării examenului de Bacalaureat într-un mare colegiu ieșean!

Totul a plecat de la o absolventă de clasa a XII-a, promoția 2013, de la profilul Matematică – Informatică a unui colegiu de elită din municipiul Iași, informează bzi.ro. Aceasta, după ce a renunțat anul trecut sa susțină examenul de maturitate, a luat parte la recent încheiata sesiune de vară a Bacalaureatului. Totul a mers perfect pentru ea, avand note de zece pe linie, la toate probele orale si la cele scrise. Totusi, la sustinerea ultimei teze, respectiv la disciplina Fizică, totul a luat o intorsatura ciudată.

„Aici vorbim de o fata foarte bună, extrem de inteligentă și cu rezultate deosebite, ce provine dintr-o familie respectabilă. Este o perfecționistă. La proba de la Fizică, s-a uitat pe subiecte, a văzut ca ar face doar de 9.80 și a decis sa dea teza goală, fără un cuvant scris. A primit doar un punct din oficiu… Avea zece pe linie și a considerat că nu e bine daca nu primește zece și aici. Familia este disperata și nu va mai spun în ce stare este tânăra… Eu cred că totul pleaca de la presiunea care se pune pe elevi și liceeni ca să primeasca note mari și din cauza sistemului prost din Romania care îi epuizează pe tineri și îi suprasolicită”, a marturisit un apropiat al absolventei de liceu, citat de bzi.ro.

„Se poate ajunge și la suicid!”

„Aici vorbim de un caz extrem de delicat. In general, atunci cand vorbim de copii supradotati, munca cu ei este una extrem de complexa. Ei isi fac autoevaluari si, fie se supraevalueaza, fie se subevalueaza. Ei trec printr-un amplu proces de introspectie. Este clar ca aceasta tanara a pus prea multa presiune pe ea, ea avand un model la care se raporteaza si, fara a discuta cu o terta persoana, neutra si care sa nu faca parte din randul profesorilor sau a familiei, a decis ca asa trebuie sa procedeze. Este clar ca tanara a ajuns intr-o stare de blocaj, ca a fost pusa presiune pe ea, inclusiv de catre ea insasi si ca nu a beneficiat de consiliere la timp. Trist este ca din asemenea probleme se poate ajunge chiar la suicid”, a concluzionat, pentru bzi.ro, un reputat psiholog ce activează în sistemul de învățământ preuniversitar local.

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: