Evenimentul Zilei > Actualitate > UPDATE. O catastrofă lovește Azuga. Ministrul Mediului prezintă situația
UPDATE. O catastrofă lovește Azuga. Ministrul Mediului prezintă situația

UPDATE. O catastrofă lovește Azuga. Ministrul Mediului prezintă situația

Douăzeci de familii din orașul Azuga, Prahova, au fost evacuate din locuințe din cauza unor alunecări masive de teren. ISU Prahova a anunțat că măsura a fost luată preventiv, pentru a evita un dezastru.

UPDATE: Ministrul Mediului, Costel Alexe a prezentat situația din orașul Azuga, județul Prahova, într-o postare pe Facebook, arâtând că albia râului cu același nume este în pericol să se blocheze și să producă inundații:

„Alunecarea de versant pe malul stâng al râului Azuga a opturat albia pe o lungime de 70-80 metri și are o înălțime de aproximativ 3 metri. Localizarea alunecării este în zona străzii Umbroasa, la circa 3 km aval de secțiunea Stația Hidrometrică Azuga, care este situată în dreptul pârtiei Sorica. Alunecarea a ajuns până la casele de pe malul drept, locuitorii acestora fiind deja evacuați – 125 persoane. Masa alunecării conține și material lemnos din fondul forestier de pe versantul care a alunecat”.


Inspectoratul pentru Situații de Urgență din Prahova a anunțat că un număr de 20 de familii din orașul Azuga au fost evacuate din locuințe. Motivul este o alunecare masivă de teren care s-a produs vineri seara şi a obturat cursul de apă Azuga, existând riscul blocării albiei şi înregistrării de inundaţii. La fața locului se află o echipă formată din 17 pompieri care supraveghează situația.

„În localitatea Azuga, pe strada Umbroasă s-a produs o alunecare de teren. Alunecarea nu a ajuns încă la locuinţe, dar preventiv în această seară vor fi evacuate 20 de familii, deoarece există posibilitatea ca alunecarea să avanseze către locuinţe. Din primele informaţii se pare că a fost afectat şi cursul pârâului Azuga”, precizează ISU Prahova, într-o comunicare pentru presă.

Autorităţile locale urmează să identifice spaţii de cazare pentru familiile evacuate.

Localizarea alunecării este în zona străzii Umbroasa, la circa 3 km aval de secţiunea Staţia Hidrometrică Azuga, care este situată în dreptul pârtiei Sorica. SGA Prahova va aduce un excavator şi un buldozer, ca să creeze un deversor natural pentru asigurarea scurgere a apei râului Azuga.