Adrian Petrache a intrat în atenția publicului după ce s-a remarcat în campania prezidențială din 2004, când Traian Băsescu îl cataloga ca fiind un membru din „mafia personală a lui Adrian Năstase”, din care a făcut parte și Gabriel Oprea. În aceeași perioadă, Oprea a fost coordonatorul lucrării de doctorat a acestuia, o lucrare de 94 de pagini A5, cu titlul „Terorismul şi securitatea României“, fără să conțină un capitol de cercetare proprie și folosindu-se două tipuri de plagiat: cuvânt cu cuvânt și prin reformulare, fără să fie precizată sursa. 

În lista plagiaților din lucrarea de doctorat a lui Petrache, au fost regăsiți Visarion Neagoe („Forme şi procedee ale activităţii teroriste în situaţii de criză şi în zone de conflict“, 2001), Jean Luc Marret („Tehnicile terorismului“, 2002), Gheorghe Văduva („Terorismul. Dimensiune geopolitică şi geostrategică. Războiul terorist. Războiul împotriva terorismului “, 2002), Gheorghe Arădăvoaicei („Terorism, antiterorism, contraterorism“,1997), Anghel Andreescu („Terorismul internaţional flagel al lumii contemporane“, 2003). Pe listă mai apare şi un document al Serviciului Român de Informaţii („RAPORT referitor la îndeplinirea atribuţiilor ce revin, potrivit legii, Serviciului Român de Informaţii, pentru realizarea siguranţei naţionale, mai 1997 – mai 1998). Printe plagiați se numără și Serviciul Român de Informații.

În lucrare apar zeci de pagini, copiate cuvânt cu cuvânt, din lucrările lui Neagoe și Marret, iar în bibliografia tezei apare un singur paragraf copiat din lucrarea lui Neagoe. Marret apare și în notele de subsol, dar cu foarte puține fragmente din opera citată. În anumite cazuri, în teza lui Petrache s-a copiat fără ca măcar să se ştie despre ce este vorba. Astfel, acesta a găsit într-o carte termenul “anomie” socială. Acesta a socotit că specialistul plagiat s-a încurcat şi a făcut o greşeală, aşa că Petrache a considerat că ar fi bine să înlocuiască respectivul cuvânt cu “anomalie”, informează 7est

Gabriel Oprea, fostul premier interimar al României, a fost profesor universitar, iar în teza sa de doctorat obținută în 2000, au fost găsite mai multe fragmente care au inclus lucrarea pe lista neagră a plagiaților. În calitate de profesor, Oprea a coordonat mai multe lucrări de doctorat care au fost acuzate de plagiat, astfel încât acestuia i s-a retras dreptul de a mai coordona teze. 

Te-ar putea interesa și: