Evenimentul Zilei > Politica > Numire controversată în Ministerul Culturii. Demeter Andras va fi secretar de stat. A avut interdicție de a ocupa funcții publice
Numire controversată în Ministerul Culturii. Demeter Andras va fi secretar de stat. A avut interdicție de a ocupa funcții publice

Numire controversată în Ministerul Culturii. Demeter Andras va fi secretar de stat. A avut interdicție de a ocupa funcții publice

Premierul l-a numit secretar de stat în Ministerul Culturii pe Demeter Andras. Fostul președinte al SRR a avut o decizie definitivă în instanță, care i-a interzis să ocupe funcții publice.

Numire controversată în Ministerul Culturii! Luni, premierul Florin Cîțu l-a numit secretar de stat în Ministerul Culturii pe Andras Istvan Demeter printr-o decizie publicată în Monitorul Oficial din 5 martie. Demeter Andras îl va înlocui pe Cosmin Marcovici.

Așa cum arăta EVZ, actorul Demeter Andras Istvan (51 de ani), a fost nominalizat de UDMR pentru postul de secretar de stat la Ministerul Culturii. Există însă o problemă: acesta a avut interdicție definitivă dată de ICCJ de a ocupa funcții publice.

Citește și Exclusiv EVZ. Demeter Andras nominalizat de UDMR secretar de stat la Ministerul. Culturii. A scăpat de-interdicția instanței

Numire controversată în Ministerul Culturii! Demeter Andras are în CV numeroase funcții la vârful ierarhiei statului

Andras a fost președinte director general al Societății Române de Radiodifuziune, în perioada 2012-2014. Este angajat al TVR, ca director al Casei de Producție al televiziunii publice. În urma numirii premierului, Andras își va părăsi postul pentru funcția propusă de liderii UDMR. În ianuarie 2021, actorul a fost nominalizat de UDMR pentru a ocupa postul de secretar de stat la Ministerul Culturii.

Andras a mai fost secretar de stat în Ministerul Culturii între anii 2007-2009. În anii 2005-2006 a ocupat postul de director general în Ministerul Culturii. Între 2009-2010 a fost consilier personal al ministrului Culturii.

Actorul este și regizor, dar și absolvent al Facultății de Drept la Universitatea „Tibiscus” din Timișoara în 2008. Are și un masterat în managementul cultural, făcut la Dijon (Franța). A fost cel mai tânăr director al unei instituții publice. În 1993, devenea directorul Teatrului de Stat “Csiky Gergely” din Timișoara.

În 2010, a devenit membru în Consiliul de Administrație al Societății Române de Radiodifuziune. După plecarea de la radio, în 2014, Demeter Andras a fost numit director al Casei de Producţie a Televiziunii Române Aici activează și în prezent, până își va lua în primire postul propus de UDMR, la Ministerul Culturii. Are o fiică cu actrița Maia Morgenstern.

ANI l-a declarat în conflict de interese. Are un dosar penal cu probleme

În 2014, Agenţia Naţională de Integritate (ANI) l-a declarat pe Demeter Andreas în stare de conflict de interese de decizie. Decizia a fost confirmată definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în noiembrie 2017.

În vara lui 2020, ANI a anunțat oficial că Demeter Andras Istvan nu mai poate ocupa pentru o perioadă de timp  “o funcţie sau o demnitate publică ce face obiectul prevederilor Legii nr.176/2010”.

Așa cum relata EVZ la începutul anului, cei 3 ani de interdicție, pronunțați de ICCJ în 2017, au trecut. Tocmai la timp pentru ca Demeter Andras Istvan să poată ocupa o nouă funcție publică.

Sursă foto: Radio România Actualități