Interese politice la TVR: Jurnalul denaturează ştirile, iar Săftoiu "învaţă televiziune"

Interese politice la TVR: Jurnalul denaturează ştirile, iar Săftoiu "învaţă televiziune"

Audierile de ieri din Comisiile de Cultură reunite ale celor două camere ale Parlamentului, pe marginea "Proiectului de restructurare a televiziunii publice", s-au lăsat cu scandal. TVR a prezentat părtinitor în jurnalele sale realitatea.

Scandal la Audierile de ieri din Comisiile de Cultură reunite ale celor două camere ale Parlamentului, pe marginea "Proiectului de restructurare a televiziunii publice".  În timp ce Claudiu Săftoiu, preşedintele director-general al TVR susţine că "nu am cale de ales" şi că "restructurarea dramatică e singura soluţie pentru Televiziunea română", Valentin Nicolau, membru al Consiliului de Administraţie şi fost preşedinte director general al TVR în perioada 2002 - 2005, e convins că Elwis Săftoiu nu cunoaşte televiziune şi nici măcar nu a studiat "Proiectul" coordonat de Cristian Zgabercea.

"Din păcate discursul dlui Săftoiu a fost unul mai degrabă politic, fiindu-mi şi mie şi altora dificil să dialogăm cu cineva care nu cunoaşte nu doar televiziune, ci nici măcar detalii ale acestui Proiect. De aceea am recomandat Comisiilor de Cultură să-i invite şi pe cei care conduc azi de fapt TVR - domnii Cristian Zgabercea şi Demeter Andras, pentru a avea interlocutori în cunoştinţă de cauză. Stupefiant a fost faptul că dl. Săftoiu a recunoscut că "învaţă televiziune în fiecare zi în TVR", dar s-a şi mândrit cu asta", a spus Valentin Nicolau.

Mai mult, membrul CA susţine că ştirea despre dezbaterile din Parlament, redată în Jurnalele TVR, a prezentat o altă realitate. "Până şi discursul meu deosebit de critic la adresa Proiectului, abil decupat din context, a fost prezentat ca şi cum ar susţine Proiectul şi, implicit, "viziunea" dlui. Săftoiu. Din expunerea reprezentantului Sindicatului din TVR, dl. Dragoş Bocanaciu, a fost preluată doar parte "inofensivă". Am sesizat Comisia de Etică şi Arbitraj din SRTv privind acest act grav".

Mesajul transmis de preşedintele TVR în faţa Comisiilor de Cultură, s-a referit la planul de redresare financiară al Televiziunii Române, ce prevede reducerea cheltuielilor instituţiei cu 50%, o reducere de personal de 30% şi plata datoriilor către stat în următorii şapte ani. Preşedintele TVR a dat asigurări că disponibilizările se vor face cu stricta respectare a legii şi a subliniat că în prezent, proiectul planului de reorganizare şi restructurare de personal în cadrul SRTv face obiectul consultării cu sindicatul salariaţiilor, SPUSTV.

La rândul lor, deputaţii au solicitat ca în perioada următoare, conducerea TVR să prezinte o evaluare economică ce a stat la baza închiderii TVR Info şi Cultural, şi criteriile de disponibilizare a angajaţilor. Deputaţii au mai cerut şi o trecere în revistă a datoriilor TVR din ultimii şapte ani.

Ne puteți urmări și pe Google News