Evenimentul Zilei > International > Numărul RADICALIZAȚILOR islamiști din Franța a crescut cu 60% în doar DOI ANI
Numărul RADICALIZAȚILOR islamiști din Franța a crescut cu 60% în doar DOI ANI

Numărul RADICALIZAȚILOR islamiști din Franța a crescut cu 60% în doar DOI ANI

Atacul asupra a șase militari și tentativa de atac de la Turnul Eiffel sunt cu atât mai îngrijorătoare cu cât vin pe fondul creșterii dramatice a radicalizării.

Evidența radicalizaților islamiști din Franța este ținută de un așa-numit Fișier al Informațiilor pentru Prevenirea Radicalizării cu Caracter Terorist, creat în martie 2015. În acest fișier există astăzi 18.550 de persoane.

Același Fișier număra pe 13 noiembrie 2015, la momentul atentatelor de la Paris, „doar” 11.400 de persoane. Aceasta înseamnă că în mai puțin de doi ani, numărul radicalizaților a crescut cu 60%.

Fișierul se modifică constant, în permanență intrând noi persoane, altele fiind scoase din evidențe, toul sub coordonarea serviciilor secrete.

În iunie 2017, notează Le Figaro, proporția femeilor în rândurile radicalizaților din Franța era de 26%, iar minorii 16%.

De asemenea, extrem de interesant, proporția celor convertiți la islam în rândurile radicalizaților era de 34%.

Într-un articol din numărul pe iulie-august al revistei absolvenților Școlii Naționale de Administrație, „ENA hors les murs”, noul șef al Direcției Generale pentru Securitate Internă din Ministerul francez de Interne, Laurent Nunez vorbește despre o „strategie a Statului Islamic îndreptată mai ales spre o amenințare internă”, o amenințare case re manifestă sub forma „jihadiștilor frustrați care plănuiesc o acțiune teroristă pe teritoriul nostru ca o alternativă la eșecul în Siria și Irak”.