Nu se consideră ROMÂNCĂ. Mesajul revoltător postat de cântăreaţa basarabeancă Irina Tarasiuc FACE RAVAGII pe Facebook. Iată comentariile de pe pagina ei

Nu se consideră ROMÂNCĂ. Mesajul revoltător postat de cântăreaţa basarabeancă Irina Tarasiuc FACE RAVAGII pe Facebook. Iată comentariile de pe pagina ei

"Paşaportul românesc este pentru mine doar o viză care-mi permite să fiu mobilă, nu înseamnă cetăţenie. Eu sunt moldoveancă şi punctum", a scris cântăreaţa basarabeancă Irina Tarasiuc, cu caractere chirilice, pe reţeaua de socializare. Aceasta după ce i s-a acordat cetăţenia română, pe data de 1 august.

Mai pe larg, la numai o zi după ce a jurat „să fie devotată patriei şi poporului român, să apăre drepturile şi interesele naţionale, să respecte Constituţia şi legile României", cântăreaţa basarabeancă a dezvăluit pe Facebook adevăratul motiv pentru care şi-a dorit cetăţenia română: doar pentru că avea nevoie de paşaport ca să circule liber în Uniunea Europeană.

„Dacă tăceai”

În urma „acţiunii” ei, pe Facebook au apărut comentarii „pe potrivă” la ceea ce a postat ea: „Dacă tăceai, cetăţean rămâneai”, „Pasărea pe limba ei piere”, „Pupincurista, a vrut să-i facă plăcere lui Dordon”, „Aşa se întâmplă când se acordă cetăţenie tuturor lepădăturilor. De unde nah... Tarasiuk nume de familie românesc??????”, şi aşa mai departe. De remarcat este că numele de profil pe Facebook al cântăreţei este cu litere chirilice: Ирина Тарасюк. Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie din România a declarat că ia în calcul retragerea cetăţeniei române acordate artistei de peste Prut pe 1 august. ANC a luat atitudine după mai multe sesizări făcute de politicieni, dar şi de grupurile  formate pe Facebook. Senatorul român Eugen Tomac condamnă gestul interpretei Irina Tarasiuc şi a făcut demersuri la autorităţile române pentru a-i fi retrasă cetăţenia română. SHOK.md a publicat în exclusivitate informaţia precum că Tarasiuc a depus jurământul şi a devenit cetăţean român cu acte în regulă la 1 august curent. Ulterior, ea a făcut declaraţiile care au scandalizat opinia publică. Eugen Tomac a declarat în direct, la Adevărul Live că interpreta nu este demnă de cetăţenia statului român: ”Doamna este nedemnă să deţină cetăţenia română. De aceea am cerut reanalizarea aceste cereri de redobândire a cetăţeniei”, a spus politicianul.

Ne puteți urmări și pe Google News

Implicată activ

Tot pe reţeaua de socializare, imediat după postarea cântăreţei basarabence au apărut grupuri care cer să îi fie retrasă cetăţenia română, grupuri numite: Irina Tarasiuc fără „viză”!, Irina Tarasiuc fără cetăţenie română, ş.a. Artista este implicată activ într-o campanie politică pro-rusă, alături de Igor Dodon, preşedintele Partidului Socialiştilor din Republica Moldova, cel mai vehement susţinător al apropierii Chişinăului de Moscova. După 1990, autorităţile române au anulat cetăţenia în doar trei cazuri: două, din motive ce ţin de securitatea naţională şi unul pentru fraudă. Potrivit ANC, îşi pot pierde cetăţenia persoanele care, aflate în afara ţării, lezează prestigiul României sau interesele statului român - acesta fiind cazul cântăreţei basarabence. Alte situaţii se referă la înrolarea în armata unei ţări cu care România a rupt relaţiile diplomatice sau cu care ţara noastră este în război, obţinerea frauduloasă a cetăţeniei sau existenţa unei legături cu grupări teroriste.