Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a afirmat că decizia Curţii Constituţionale privind amenzile aplicate pe perioada stării de urgenţă afectează toată România, deoarece statul nu mai are la dispoziție instrumente coercitive prin care să ia măsuri împotriva celor care pun în pericol sănătatea publică.

„Nu mă afectează pe mine, afectează toată România, pentru că decizia Curţii Constituţionale este un moment în care statul sau cei care protejează sănătatea populaţiei nu mai au instrumente coercitive pentru a lua măsuri împotriva celor care încalcă regulile şi pun în pericol sănătatea publică. Dar, repet, analizăm această situaţie cu multă celeritate şi cu siguranţă vom avea în perspectiva stării de alertă metode prin care cei care fac unele gesturi reprobabile, discutabile, încălcând regulile sau punând în pericol viaţa celor dragi, să fie sancţionaţi într-o formă sau alta, conform legii”, a declarat Marcel Vela, într-o intervenţie televizată.

El a precizat că după decizia CCR nu au mai fost aplicate amenzi ci doar avertismente în cazuri privind încălcarea ordonanțelor militare.

„Au fost date câteva avertismente, fără a fi date amenzi pentru prevederile din ordonanţele militare; evident că au fost date amenzi suficiente pe alte teme care ţin de prevederi ale Codului penal sau ale Codului rutier”, a precizat ministrul.

Curtea Constituţională a admis sesizarea Avocatului Poporului asupra actelor normative prin care au fost stabilite amenzile pentru nerespectarea restricţiilor în perioada stării de urgenţă, apreciind că acestea sunt lipsite de claritate, precizie şi previzibilitate, iar interpretarea faptelor a căror săvârşire constituie contravenţii este lăsată, în mod arbitrar, la aprecierea poliţiştilor.