Nemții au meritat să câștige al patrulea lor titlu mondial. O echipă care a spulberat două forțe ale fotbalului internațional- Portugalia, cu 4-0, și Brazilia, cu 7-1-, care a dovedit pragmatism și superioritate tactică cu Franța (1-0), a meritat să ajungă în vârf. Chiar dacă a scăpat ca prin urechile acului de Algeria, grație portarului Neuer. Per ansamblu, echipa lui Schweinsteiger a arătat mai bine decât cea a lui Messi. Chiar dacă Messi a luat titlul de cel mai bun jucător al turneului. Cu un singur jucător de geniu nu se face o campioană mondială. Deși nu are un fotbalist genial, Germania a fost superioară adversarilor.

Duminică seara, argentinienii au jucat bine. Nesperat de bine, după ce arătaseră pe parcursul turneului. S-au aglomerat în fața propriului careu, reușind să împiedice jocul nemților bazat pe construcție. Au ripostat eficient pe contra atac. Au avut și ghinion. Higuain a înscris din ofsaid, Palacio a ales să lobeze nefericit peste Neuer, Messi a irosit și el câteva ocazii mari. Asta nu înseamnă că Argentina merita să câștige, sau că jucătorii săi aveau motive serioase să plângă după finală. Înțeleg că emoțiile au fost puternice, dar lacrimile lor nu sunt semnul că li s-a făcut o nedreptate. „Don’t cry for me, Argentina!”. Asta ar trebui să le transmită fiecare jucător sud-american fanilor devastați de eșec.

Centrarea perfectă a lui Schürrle și execuția impecabilă a lui Götze au fost un act de justiție fotbalistică. După 24 de ani, Germania recucerește titlul mondial, în urma unei victorii trase, parcă, la indigo. In Italia ‚90, Germania a învins tot Argentina, echipamentul celor două echipe a fost aproape identic, scorul a fost tot 1-0. Diferența a fost că Brehme a înscris din penalty, în cele 90 de minute regulamentare. Andrei Călin, colegul meu de la secția sport, a scris ieri pe Facebook. „Victoriile nemțești au o mare problemă. Nu pot fi narate. Sunt simple, firești, nu ies din tipare. Sunt de consemnat și atât”. Sunt de acord parțial cu el. Sunt multe de povestit despre victoriile Germaniei din Brazilia. Ele vor rămâne în istorie, cu toate recordurile pe care nemții le-au doborît.