Evenimentul Zilei > International > Nu mai puțin de 20 de MILIOANE de dolari, găsiți sub SALTEA, într-o operațiune a poliției ce viza un JOC PIRAMIDAL, de tip Caritas
Nu mai puțin de 20 de MILIOANE de dolari, găsiți sub SALTEA, într-o operațiune a poliției ce viza un JOC PIRAMIDAL, de tip Caritas

Nu mai puțin de 20 de MILIOANE de dolari, găsiți sub SALTEA, într-o operațiune a poliției ce viza un JOC PIRAMIDAL, de tip Caritas

Circa 20 de milioane de dolari cash au fost găsiți sub o saltea în cadrul unei anchete privind spălarea de bani legată de o schemă piramidală, în care au fost înșelați aproape 1,8 miliarde de oameni din întreaga lume.

Banii au fost găsiți, joi, într-un apartament din orașul Marlborough, statul Massachusetts din SUA, relevă Daily Mail. 

Cleber Rocha (28 de ani) a fost acuzat pentru complicitate la spălarea banilor. Autoritățile spun că el îl ajuta pe co-fondatorul Telexfree, Carlos Wanzeler, să scoată circa 40 de milioane de dolari din țară, înainte ca soția lui să deschidă procesul de divorț.

Arestările au avut loc în ancheta privind firma TelexFree, care își făcea reclamă că este o companie de internet și telecomunicații, deși procurorii spun că era doar o schemă de joc piramidală. Wanzeler era, împreună cu James Merill, fondator al TelexFree, o firmă cu sediul în Massachusetts. Compania nu a făcut aproape deloc bani, prin investiții sau vânzări de servicii, dar a luat milioane de dolari de la mii de oameni care au plătit pentru a deveni „promoteri”. 

Firma și-anunțat falimentul în aprilie 2014 și aproape un milion de oameni au pierdut circa 1,76 miliarde de dolari. la momentul la care și-a anunțat falimentul, TelexFree datora 5 miliarde de dolari participanților la schema piramidală. În total, a fost vorba despre 965.225 de victime din SUA, Brazilia și alte state.  

Procurorii federali din Boston l-au arestat și acuzat pe Cleber Rene Rizerio Rocha de conspirație pentru comiterea spălării de bani, într-un caz ce are legătură cu investigația TelexFree Inc. Autoritățile spun că Rocha l-a ajutat pe Wanzeler, iar în urma unei audieri în instanță, procurorii au anunțat că Rocha a fost reținut, iar avocatul lui nu a comentat deocamdată informația. Arestarea 

Merrill a fost arestat în mai 2014 și a pledat vinovat pentru complicitate și fraudă pe internet, în octombrie. El urmează să fie condamnat în 2 martie 2017. Wanzeler a fugit în 2014 în Brazilia și nu a fost extrădat. 

În 2015, un individ care lucra pentru nepotul lui Wanzeler a vorbit cu un martor care a acceptat să colaboreze cu autoritățile, despre spălarea de bani în SUA, prin conturi din Hong Kong, pentru a muta fonduri în Brazilia. Intermediarul, care era o femei, i-a spus martorului că vrea 40 de milioane de dolari să fie scoși din țară, pentru că soția lui Wanzeler vrea să divorțeze în SUA și știe unde sunt banii. 

În 31 decembrie, Rocha, care a acționat ca un curier pentru nepotul lui Wanzeler, a zburat spre SUA. S-a întâlnit cu martorul cooperant și i-a dat 2,2 milioane de dolari într-o valiză, conform autorităților. La finalul întâlnirii, agenții federali l-au urmărit pe Rocha într-un complex de apartamente din Westborough, Massachusetts, și s-a întors apoi pentru a găsi suma imensă de bani sub saltea.