Evenimentul ZileiInternational”Nu faceți asta, mă sufocați!”. Ultimele cuvinte ale jurnalistului saudit ucis la Istanbul

”Nu faceți asta, mă sufocați!”. Ultimele cuvinte ale jurnalistului saudit ucis la Istanbul

”Nu faceți asta, mă sufocați!”. Ultimele cuvinte ale jurnalistului saudit ucis la Istanbul
Cotidianul turc Daily Sabah a dat publicității transcrierea înregistrării secrete a conversației purtate de jurnalistul saudit Jamal Khashoggi și cei care aveau să-l ucidă, în consulatul saudit din Istanbul. Conversație care dă fiori pe șira spinării.

Discuții, dispută, apoi un fierăstrău utilizat pentru dezmembrarea cadavrului. Ziarul turc Daily Sabah a dat totul publicității.

Jurnaliștii turci precizează că este vorba despre o înregistrare realizată la consulatul saudit din Istanbul în momentul uciderii lui Jamal Khashoggi.

Este posibil să se deducă de aici că asasinatul comis la 2 octombrie 2018 a fost premeditat și planificat.

”N-am lucrat niciodată cu un corp care nu s-a răcit”

Începutul transcrierii prezintă dialogul între trei persoane, dintre care două au fost identificate: membrul serviciului de securitate al regatului saudit. Maher Abdulaziz Mutreb și medicul Salah Mohammed Al-Tubaigy.

”Este posibil să pui cadavrul într-un sac?”, se întreabă agentul saudit. Medicul îi răspunde că nu, pentru că Jamal Khashoggi e prea solid și înalt, dar îl asigură că știe să dezmembreze un cadavru. Cu detaliile de rigoare, care dau fiori.

”N-am mai lucrat nici eu cu un corp cald încă, dar o să mă descurc ușor. Îmi pun căștile pe urechi și ascult muzică atunci când dezmembrez cadavrele. Până termin treaba, sorb din cafea și fumez. După ce îl dezmembrez, împachetezi fiecare parte în saci de plastic și pui totul în valize, ca să putem să scoatem din clădire”, ar fi zis Al-Tubaigy (foto), potrivit presei turce.

Al-Tubaigy poate fi auzit spunând: ”Șeful meu de la Institutul de Medicină Legală nu știe ce fac eu. Nimeni nu îmi asigură spatele”, într-un efort de a solicita protecție la nivel înalt pentru responsabilitatea dezmembrării cadavrului lui Khashoggi, scrie Daily Sabah.

La sfârșitul conversației, Mutreb (foto) întreabă dacă a sosit ”animalul care trebuie sacrificat”.

”Suntem aici ca să te ducem înapoi”

După cum relatează Daily Sabah, la sosirea sa la consulatul saudit din Istanbul, Jamal Khashoggi a fost întâmpinat de cineva pe care pare că-l cunoaște, dacă este să ne luăm după reacția sa.

I se explică faptul că Mohammad al-Otaibi, consulul general, este acolo, și că este invitat în biroul acestuia.

Ajuns la etajul doi, Khashoggi începe să aibă niște bănuieli, și este auzit spunând, îngrijorat: ”Lăsați-mă să plec, ce faceți?”.

Atunci, Mutreb îl informează că, la solicitarea Interpol, trebuie să fie dus înapoi în regatul saudit. Jurnalistul îi răspunde că nu este vizat de nicio urmărire în justiție și că se grăbește, căci logodnica sa îl așteaptă afară, în fața consulatului.

Daily Sabah precizează că imediat după aceea lui Khashoggi i s-au luat cele două telefoane mobile și i s-a cerut să lase un mesaj pentru fiul său, în care să spună: ”Sunt la Istanbul. Nu te îngrijora dacă nu poți să dai de mine”, ceea ce Khashoggi a refuzat să facă.

”O să te adormim”

Interlocutorii jurnalistului îi explică faptul că îl vor duce în Arabia Saudită orice ar fi, și că, dacă nu cooperează, ”va vedea ce se va întâmpla”.

”O să te adormim”, îi spune medicul legist, iar imediat se pare că i-a administrat niște substanțe.

Înainte de a-și pierde cunoștința, îi roagă să nu îi blocheze gura, să poată respira: ”Am astm, nu faceți asta, o să mă sufocați”, ar fi implorat Khashoggi, potrivit Daily Sabah.

Cotidianul turc afirmă că restrul înregistrării lasă să se înțeleagă că a fost o dispută iar victima a fost sufocată.

Dacă, potrivit presei, sosirea lui Khashoggi este anunțată la ora 13:14, la 13:39 deja se punea în mișcare fierăstrăul.

Uciderea lui Jamal Khashoggi

Cetățean american, editorialist la cotidianul american Washington Post, Jamal Khashoggi era un critic observator al puterii saudite, mai ales a prințului moștenitor Mohammed bin Salman.

Jurnalistul a fost văzut pentru ultima oară la 2 octombrie 2018, când intra în sediul consulatului general al Arabiei Saudite din Istanbul.

Avea de rezolvat o serie de documente, căci dorea să se căsătorească.

După multiple declarații contradictorii, Riyad-ul  recunoscut că Jamal Khashoggi a fost ucis și cadavrul său dezmembrat de agenți saudiți, dar a negat în permanență orice implicare în această poveste a prințului moștenitor.

Cadavrul său sau fragmente din acesta nu a fost găsit nici până acum.

 


Accesează: