Cinci soldaţi ucraineni şi-au pierdut viaţa şi alţi şapte au fost răniţi joi, în ajunul Zilei Naţionale a Ucrainei, în cele mai violente confruntări din ultimele luni cu separatiştii proruşi în estul ţării, cu numai câteva zile înainte de intrarea în vigoare a unui armistiţiu legat de începerea anului şcolar la 1 septembrie, informează Moldpres, cu referire la gențiile de presă ucrainene și internaționale. Potrivit unui purtător de cuvânt al armatei ucrainene, Dmitro Guţuliak, rebelii au încercat să cucerească puncte de observaţie aflate sub controlul forţelor proguvernamentale în regiunea Lugansk (est).

„După luptele care au durat cinci ore, patru soldaţi ucraineni au fost ucişi, iar alţi şapte s-au ales cu răni de o gravitate diferită”, a afirmat acelaşi purtător de cuvânt, adăugând că un alt militar ucrainean a fost ucis de tiruri cu arme grele într-un incident separat. Aşa-zisele autorităţi separatiste ale autoproclamatei republici populare Lugansk susţin însă că forţele ucrainene le-au atacat poziţiile.

Într-o intervenţie televizată, preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a reacţionat, afirmând că opt militari separatişti au fost „neutralizaţi” şi alţi 11 răniţi. „Ruşii au eşuat, încălcând regimul de încetare a focului şi acordurile de la Minsk”, a adăugat el.

Ucraina sărbătorește pe 24 august cea de-a 27-a aniversare a adoptării Declarației de Independență față de URSS și 100 de ani de la renașterea statalității ucrainene. În martie 2018, Ucraina a devenit aspirantă a Alianței Nord-Atlantice, iar în luna iunie Rada Supremă a adoptat legea "Cu privire la securitatea națională a Ucrainei", care a consolidat dorința țării de a adera la UE și NATO. Occidentul a sprijinit întotdeauna Ucraina pe calea reformelor și consolidării apărării.

”Suntem convinși că reformele reușite, împreună cu o puternică asistență internațională, pot transforma Ucraina într-un stat puternic și competitiv independent în lume. Cei 27 de ani de independență au demonstrat lumii că Ucraina a fost menținută ca stat suveran, capabilă să afirme valorile democratice și să protejeze libertatea”, se subliniază într-un comunicat de presă al Ambasadei, primit la redacție.